Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Aký typ kávovaru si vybrať?

Kávovar si zväčša nekupujeme na „jedno posedenie“, ale zato na každý deň, kedy si chceme užívať chuť a vôňu svojej obľúbenej kávy.

Pri výbere kávovaru do domácnosti zohľadňujeme najmä svoje nároky na kvalitu a prípravu nápoja, finančné a priestorové možnosti, čas na údržbu, čistenie a dokúpenie príslušenstva. 

Mlynčekové kávovary vs automatické kávovary

Nie ste profesionálny barista, no aj tak máte najradšej tú svoju „hand-made“ kávu? Využite na 100 % potenciál, arómu a účinky kávových zŕn pomocou mlynčeku. Predtým musíte vedieť, akú jemnosť zomletia si vyžaduje konkrétny typ kávy, inak vaše snaženie stráca na celkovom efekte.

kavovary-smegZobraziť ponuku kávovarov Smeg >>>

Máte minimálne skúsenosti s prípravou kávy? Výhodnejšie bude pre vás zaobstarať si plnoautomatické kávovary na espresso, cappuccino, ristretto a pod. Ich silnou stránkou je rýchla, minimálna obsluha kávovaru (na „jedno“ stlačenie). Pracujú „za vás“, pričom umožňujú zomlieť kávu podľa vopred nastavenej hrúbky zŕn.

Mnohé obsahujú kónický mlynček a ten pracuje len s určitým, obmedzeným množstvom kávy – nevzniká vám tak žiadny prebytok a zakaždým si tak vychutnávate čerstvú kávu.

Zatiaľ čo jedni milovníci kávy pri plnoautomatických kávovaroch nedajú dopustiť na integrovaný mliečny systém, iným vyhovuje skôr manuálna práca s parnou tryskou na spenenie mlieka podľa vlastnej chuti.

Svojich priaznivcov majú taktiež kávovary na filtrovanú kávu - pre pohodlnú manipuláciu a výnimočný pôžitok z nápoja je pri tomto type automatického kávovaru dôležitá ochrana no drip system, ktorá zabraňuje nechcenému kvapkaniu.  

kavovar-na-filtrovanu-kavu

Výhody pákových kávovarov

Tento typ kávovarov je len pre skutočných pôžitkárov, respektíve pre tých, ktorí si potrpia na vlastnú domácu prípravu. Nemajú problém vyčleniť si čas ani na čistenie a uloženie jednotlivých častí prístroja.

Nároky sa vzťahujú nielen na vašu plnú asistenciu pri príprave kávy, ale aj na financie spojené s mlynčekom, keďže nie všetky pákové kávovary obsahujú kónický mlynček.

Zato takto si vychutnáte pôžitok ako z talianskej kaviarne, samozrejme, vyžaduje si to už lepšie znalosti a skúsenosti. Tie budete potrebovať najmä pri príprave kávových nápojov s mliečnou penou. Pomocou pákových kávovarov sa k dokonalej pene prepracujete len vlastným manuálnym úsilím.

Aký typ kávovaru zvoliť na rýchlu prípravu nápoja? 

Neviete si predstaviť prestávku v práci bez chutnej kávy alebo sú vaše rána hotovým bojom s časom? Mnohí preto uprednostňujú kapsulové kávovary za skutočne nízku obstarávaciu cenu (do 100 eur). Nemôžete však vyžadovať extra lahodnú chuť, tá sa nikdy nevyrovná čerstvo zomletej káve. Pozor, kapsuly na kávu niečo stoja, preto ak tento nápoj vyžadujete na každý deň, zvážte výber automatického alebo pákového kávovaru. 

Studená káva nie je zlá káva

Príprava kávy za studena je už bežným rituálom v domácich podmienkach. Na trhu sú preto kávovary na koncentrát pre kávu alebo čaj za studena pri pomalom lúhovaní po dobu 12 až 24 hodín.

Čím takýto moderný kávovar disponuje? Luhovačom, ukazovateľom úrovne naplnenia a vstavaným kohútikom. 

Zobraziť ponuku dizajnových kávovarov Smeg >>>