Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Ako vybrať chladničku?

Pokazila sa vám chladnička? Máte teraz pocit, že vaša kuchyňa prišla o „svoje srdce“? Niečo na tom bude, keďže práve v chladničke uskladňujeme takmer všetky suroviny, pripravené, hotové jedlá a iné pokrmy, ktorým len v chlade dokážeme predĺžiť trvácnosť a lahodnosť. Podľa akých kritérií vyberáme chladničku do domácnosti?

Priemerný vek kvalitnej chladničky sa odhaduje na 10-15 rokov. Stačí však podceniť jedno dôležité kritérium a jej životnosť sa o dosť skracuje. Pre bežnú rodinnú domácnosť s min.4 členmi už nie je jedno, ani v akej veľkosti a type zvolíte chladničku a kde ju umiestnite. Rozhoduje aj to, ako často doma varíte a stravujete sa.

Veľkosť chladničky

Chladničku „na oko“ rozdelíme na samostatné zóny, pričom jedna dospelá osoba potrebuje min. 40 až 60 l pre uskladnenie potravín a s miestom musíte rátať aj v mraziacej časti. Má niekto u vás špecifické stravovacie nároky? Ak vyplývajú zo zdravotných dôvodov, je na mieste pripočítať o 10 l objemu na viac pre tohto člena. Ak sú za tým zlozvyky v stravovaní a v hospodárení s jedlom, chladnička vám ich nevyrieši!

Umiestnenie chladničky

Umiestnenie chladničky je prvým krokom k bezpečnému a pohodlnému používaniu. Chladnička nemá byť v blízkosti zdrojov tepla, ani pri otvorených oknách či v priamom pôsobení svetla zvonku. Ideálne, ak je predĺžením kuchynskej linky a ostatných spotrebičov tak, aby mala dosť miesta, bolo jej poskytnuté prúdenie vzduchu a zbytočne sa neprehrievala.

Chladnička Smeg Retro Stylechladničky Smeg Retro Style

Umiestnenie je neraz ovplyvnené smerom a možnosťami zmeny otvárania dvierok, ale aj tým či si zakupujete jednodverovú/dvojdverovú americkú, alebo kombinovanú chladničkuPriestorom dosť šetria a vytvárajú príjemný vizuálny efekt vstavané chladničky. Ak vyššie spomínané kritériá nepodceníte, problémové u vás nebude ani umiestnenie voľne stojacej chladničky.

Náš tip – obávate sa, že pri jednodverovej chladničke si budete musieť dokúpiť mrazničku? Na čo riskovať a v prípade, že plánujete väčšiu rodinu, nie je nič lepšie ako kombinovaná so samostatným mraziacim boxom (hore alebo dole). V moderných domácnostiach si čoraz viac dávame záležať na pridaných smart funkciách, na chladničkách s displejom a s funkciou zaznamenávať spotrebu uložených potravín.

Aby ste zbytočne neplytvali energiou, moderné chladničky vás zvukovou signalizáciou upozornia na otvorené dvierka. Chcete byť ešte viac rozmaznávaní? Užite si novú chladničku s dávkovačom vody a výrobníkom ľadu. Viacerými spomínanými funkciami disponuje napríklad nová viacdverová chladnička francúzskeho typu.

Chladnička Smeg Retro Style
chladničky Smeg Retro Style

Chladnička pre praktickú a ekologickú domácnosť

Namiesto vychytávok sa pri výbere chladničky držme viac „pri zemi“. Bez obáv to za nás vyriešia mini chladničky, ale aj všetky ostatné. Dôležité je vyberať si chladničku podľa technických údajov o type kompresora, pričom rodinnému stravovaniu najlepšie vyhovujú invertorové. Sú tichšie, s menšou spotrebou energie a pri plynulom, stabilnom chode prepnú v iný prevádzkový režim.

Lofra americká chladnička
americké dvojdverové chladničky

Potraviny si tak zachovávajú dlhšiu čerstvosť, len chladničku netreba preplniť a funkčne využívajte každý zásobník. Tie prispievajú aj k oddeleniu pachov – zeleninu nikdy nekombinujeme v jednej priehradke s mäsom či sladkými potravinami. Oddelené boxy používame aj na potraviny s kratšou spotrebou.

V chladničke si nevšímame len jej optimálnu teplotu (do 5 °C),ale aj beznámrazový systém s ventilátorom a suchým vzduchom pre nižšiu spotrebu a dlhšiu čerstvosť potravín.

Pozor, bývate v rozostavanej časti alebo vo vašom bytovom bloku často prebiehajú nejaké úpravy? Ak ste odstavení od elektriny, všímajte si taktiež akumulačnú výdrž/ dobu vašej chladničky. Ako dlho vydrží uchovávať potraviny chlade, a to aj po odpojení od elektriny? Minimálne 10 hodín?!

A čo ešte ocenia dnešné rodiny? Okrem chladničky v energetickej kategórii A aj jej nízku hlučnosť, ktorá prispieva k celkovému komfortu v domácnosti. Najlepšie, ak nepresahuje úroveň 50 dcb, ideálne 45 až 47 dcb. Máte aj vy takúto chladničku? 

Chladnička Smeg Retro Styleikonické chladničky Smeg