Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Čo robiť, keď kuchynská batéria strieka?

Už sme to raz všetci zažili. Stojíte pred drezom v kuchyni, otočíte vodovodným kohútikom a zrazu začne voda nekontrolovateľne striekať. V najhoršom prípade to spôsobí nežiadúci kúpeľ, ale tento problém bude treba vyriešiť.

Je to veľmi nepríjemné a hlavným dôvodom je vodný kameň, ktorý sa v priebehu času usádza v perlátore. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých trikov, ktoré vám pomôžu rýchlo zastaviť striekanie z kuchynskej batérie.

Čo spôsobuje rozdiel medzi tvrdou a mäkkou vodou

V závislosti od oblasti, v ktorej žijeme, má voda rôznu tvrdosť. Väčšinou má voda tri stupne tvrdosti: mäkká, stredná a tvrdá.

Alokácia sa meria v pomere horčíka a vápnika vo vode. Minerály vstupujú do našej pitnej vody prirodzeným spôsobom a pre zdravie sú úplne neškodné. Nasiaknutá dažďová voda rozpúšťa minerály z pôdy a tým obohacuje podzemnú vodu. Množstvo rozpustených minerálov sa lokálne líši, pretože charakter horniny v pôde je rozhodujúci.

trojcestne-baterie-do-kuchyne

Voda obsahujúca vápno vytvára usadeniny

Pre našu domácnosť má tvrdá voda bohužiaľ rozhodujúcu nevýhodu. Hlavne v mestách na západe Slovenska je tvrdá voda, ktorá sa prejavuje ako vodný kameň v kanvici alebo v nerezovom dreze.

Tieto usadeniny priľnú k povrchom ako biely film. Nie sú veľmi pekné a zároveň môžu znížiť prietok kuchynskej batérie alebo výkon kávovaru.

S kyselinou citrónovou proti usadeninám 

Usadeniny vodného kameňa sa však môžu pravidelným čistením odstrániť. Trochu kyseliny citrónovej v čistej vode alebo čistenie pomocou octu sú nákladovo efektívne a ekologické opatrenia proti škodlivým vrstvám vodného kameňa.

granitovy-kuchynsky-drez-blanco

Špeciálne čistenie kuchynských batérii

Bohužiaľ sa vápenaté usadeniny na kuchynskej batérii často spozorujú veľmi neskoro. A bez správnej starostlivosti je pravdepodobnosť dlhodobého usadzovania kameňa vysoká. Preto dbajte na pravidelné základné čistenie, aby ste zabezpečili dlhú životnosť batérie.

Vo väčšine prípadoch je možné perlátor odskrutkovať a vyčistiť. Za týmto účelom skontrolujte skrutkový mechanizmus a upevnenie ventilu. Presné pokyny sú k dispozícii pri zakúpení batérie.

Zobraziť ponuku drezových batérií >>>

Demontáž perlátora

Ak je perlátor intenzívne zanesený vodným kameňom, odporúča sa jeho demontáž vhodným nástrojom. Následne treba nechať perlátor cez noc odmočiť v octe alebo kyseline citrónovej. Väčšina vodného kameňa by sa takto mala rozpustiť. V opačnom prípade podľa potreby zvýšte pridané množstvo kyseliny citrónovej. 

Pozrite si video, ako vyčistiť perlátor na kuchynskej batérií