None

Starostlivá recyklácia v kuchyni

Odpad sa stal v našej spoločnosti a domácnosti veľkou témou. Problém predstavuje predovšetkým veľké množstvo odpadov z obalov, ktoré každý produkuje.
Odpad sa stal v našej spoločnosti a domácnosti veľkou témou. Problém predstavuje predovšetkým veľké množstvo odpadov z obalov, ktoré každý produkuje.

V priemere napr. v Nemecku vytvorí každý obyvateľ 462 kg domáceho odpadu ročne. Veľkou časťou toho sú obaly a recyklovateľné materiály, ktorých výroba si vyžaduje energiu a suroviny. Ak nie je možné vyhnúť sa vzniku odpadu, recyklujte čo najviac. Recykláciou recyklovateľného odpadu sa chráni životné prostredie a pre druhotnú surovinu vzniká nové použiti. Iba recykláciou sa dá zabrániť spaľovaniu škodlivých odpadov.

Oddelenie odpadu v byte môže byť organizované, aby šetrilo miesto

Recyklácia je preto téma, ktorá by sa mala riešiť vo všetkých domácnostiach. Výzvou, ktorá vzniká v menších domoch, je však "dočasné skladovanie" samostatného odpadu, ako je papier a lepenka, vratné fľaše, sklo, biologický odpad, zvyškový odpad a obaly.

separovanie-odpadu-kose-blanco.jpg

Nie vždy máte doma dostatok miesta na správnu separáciu odpadu. Dôležité pre biologický odpad, recyklovateľné materiály a zvyškový odpad je 2-3-dňové vyprázdňovanie kontajnerov na odpad, aby sa tak predišlo nepríjemným pachom. V každom prípade by mal tento odpad zostať vo vašom pracovnom prostredí, pretože vytvára najväčšie množstvá. Preto by ste mali venovať pozornosť plánovaniu kuchyne a dostatočnému priestoru pre odpadkové koše.

Chytré zmenšenie obalov

Veľa priestoru potrebujú najmä obaly. Tu vzniká otázka, či by sa dal znížiť ich objem.  Kartóny od mlieka alebo krabice sú ideálne na to, aby sa do nich vložili iné obaly dokonca aj veľké plastové podnosy sa môžu zmenšiť, aby sa objem odpadu zmenšil.

Mali by sa sklo a plechovky pred recykláciou umyť?

Ak je sklo dlho uložené v domácnosti, odporúča sa ho dôkladne umyť, aby sa zabránilo následnému vzniku nepríjemného pachu. Z čistého skla, ktoré sa už nepoužíva, by ste mali odstrániť uzávery. Tieto nepatria do kontajnera na sklo a môžu sa likvidovať cez recyklačnú nádobu alebo zvyškový odpad.

Organický odpad bez zápachu

Zápach môže v krátkom čase vytvoriť najmä potravinový odpad. Pri skladovaní biologického odpadu sa preto musíte vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu. Dokonca aj teplo z umývačiek riadu alebo chladničiek v bezprostrednej blízkosti môže podporiť vznik zápachu. V ideálnom prípade je odpad v prístupnej, tmavej a chladnej skrini vašej kuchyne. Alebo priamo pod pracovnou doskou. Tento kompostový kontajner umožňuje veľmi ľahkú prípravu na varenie a dá sa vyprázdňovať rýchlo a čisto.

odpadkovy-kos-blanco-select-60-3.jpg
odpadkový kôš Blanco Select 60/3

[[ product.name ]]

[[ product.price_incl_tax|format_price ]]

Predvoľby cookies

  • Vaše súkromie
  • Nevyhnutné cookies
  • Výkonnostné cookies
  • Funkčné cookies
  • Marketingové cookies

Názov Poskytovateľ Účel Vypršanie Typ