Vychytávky, ako zorganizovať vašu chladničku pre maximálny priestor
Pri organizovaní chladničky je efektívne využívanie priestoru kľúčovým faktorom. Nielen, že sa do nej zmestí oveľa viac vecí, ale potraviny vám vydržia dlhšie čerstvé a tiež budete hneď vedieť, čo kde hľadať. Tým pádom strávite pri otvorenej chladničke menej času, čo sa pozitívne prejaví aj na spotrebe energie.
Ak máte problém s usporiadaním potravín v chladničke a stále sa stretávate s nedostatkom miesta, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu tento problém vyriešiť. V tomto blogovom článku sa pozrieme na niekoľko praktických odporúčaní, ako využiť priestor chladničky správne a hlavne efektívne.
chladnička Smeg FAB38 v ikonickom dizajne >>>
Upracte a vyčistite chladničku
Predtým ako sa pustíte do samotného organizovania chladničky, vytiahnite z nej všetko čo obsahuje a dôkladne vytrieďte.
Potraviny, ktoré sú pokazené, plesnivé alebo po dátume spotreby vyhoďte. Poličky, zásuvky, priehradky a steny chladničky umyte hubkou, saponátom a čistou vodou a dôkladne vysušte.
Základné pravidlá ako zorganizovať chladničku
Vedeli ste, že teplota vzduchu v chladničke naprieč jednotlivými úrovňami kolíše a nesprávne uskladnenie potravín môže spôsobiť kontamináciu iných potravín mikroorganizmami? Aj preto existujú všeobecné odporúčania pre správne usporiadanie chladničky, aby sa tak predišlo predčasnému a zbytočnému kazeniu a vyhadzovaniu potravín.
Poďme sa pozrieť na to, ako efektívne zorganizovať jednotlivé poschodia chladničky a využiť tak jej priestor na maximum:
Dvere chladničky
Ak otvoríte chladničku, potraviny uložené v drevách sú okamžite vystavené vonkajšiemu teplému vzduchu. Preto je dôležité neskladovať tam potraviny, ktoré podliehajú rýchlej skaze.
Namiesto toho by ste mali využiť odkladacie police vo vnútri dverí pre potraviny, ktoré nie sú tak náchylné na krátkodobé zmeny teploty, ako napríklad:
- Koreniny
- Omáčky, horčica, kečup
- Maslo
- Džúsy
- Oleje
- Nápoje
- Šumivé nápoje
Horné police
Horné police sú hneď po dverách druhou najteplejšou zónou vo vašej chladničke. Preto je dobre sem odkladať len suroviny a pokrmy, ktorým stačí aj mierny chlad. Napríklad:
- Džemy
- Syry
- Jogurty
- Dezerty
- Varené hotové jedlá v uzavretých nádobách
- Arašidové maslo
Stredné a spodné police
Stredné a spodné police sú najchladnejšou časťou chladničky. Mali by ste ich preto využiť na skladovanie potravín, ktoré sa ľahko kazdia alebo u nich hrozí zvýšené riziko vzniku baktérií.
Práve preto výrobcovia do týchto oblastí najčastejšie umiestňujú zásuvky, špeciálne určené na skladovanie zeleniny a ovocia, mäsa, rýb a podobne.
- Čerstvé mäso, hydina a ryby
- Niektoré druhy ovocia a zeleniny
- Vajcia
- Údeniny
- Rastlinné výrobky
Špeciálne zásuvky a priehradky
Zásuvky pre skladovanie ovocia a zeleniny sú bežne vybavené perforovaným panelom pre reguláciu vlhkosti, vďaka čomu môžete jednoducho regulovať úroveň vlhkosti, presne podľa typu skladovaných potravín.
Suroviny pre ktoré odporúčame nastaviť nízku úroveň vlhkosti:
- Huby
- Papriky
- Tekvica
- Jablká a hrozno
- Hrušky a slivky
- Zrelé avokádo
- Broskyne
- Melóny
Suroviny pre ktoré odporúčame nastaviť vysokú úroveň vlhkosti:
- Listová zelenina
- Byliny
- Kapusta
- Brokolica
- Karfiol
Špeciálna zásuvka pre skladovanie čerstvých rýb alebo mäsa dokáže nezávisle na zvyšku chladničky držať teplotu od -2°C do +3°C, vďaka čomu pomáha dlhšie udržať potraviny náchylné na kazivosť čerstvé.
Veci, ktoré do chladničky nepatria
V chladničke by ste sa mali vyhnúť skladovaniu nasledujúcich potravín:
- Banány
- Chlieb
- Káva
- Olivový olej
- Cibuľa
- Zemiaky
- Med
Ako usporiadať chladničku pre maximálny priestor?
Využite nastaviteľné police
Skontrolujte, či sú poličky vo vašej chladničke nastaviteľné. Týmto spôsobom môžete prispôsobiť výšku políc podľa veľkosti nádob alebo hrncov a maximalizovať tak priestor.
Kontajnery a organizéry
Používajte plastové/sklenené kontajnery, dózy alebo organizéry s rôznymi oddeleniami na triedenie a skladovanie potravín. Týmto spôsobom bude vaša chladnička lepšie organizovaná a získate aj viac priestoru. Pokiaľ je to možné nebojte sa ich uložiť aj na seba a využiť tak celú výšku medzi policami.
Využite celú hĺbku a skladujte podľa frekvencie použitia
Potraviny, ktoré používate najčastejšie umiestnite na predné a ľahko dostupné miesta tak, aby ste sa k ním rýchlo dostali. Menej používané potraviny môžu byť uložené v zadných radoch, mimo rýchly dosah.
Použite vakuové vrecúška a zbavte sa nepotrebných obalov
Vakuové vrecúška sú skvelým nástrojom na minimalizáciu objemu potravín a ušetrenie cenného priestoru vo vašej chladničke. Tieto vrecúška umožňujú odsať vzduch z vnútra, čím sa zmenší objem a minimalizuje sa plytvanie drahocenným miestom.
Zbavte sa veľkých obalov, ktoré zaberajú veľa miesta. Ak je to možné, preložte potraviny do pripravených dóz alebo organizérov a obal vyhoďte. Budete prekvapený ako veľmi to vie pomôcť.
Optimalizujte skladovanie ovocia a zeleniny
Niektoré druhy ovocie a zelenina môžu byť uskladnené mimo chladničky bez toho, aby im to ublížilo. Sú to napríklad banány, citróny, zemiaky, cibuľa alebo cesnak. Týmto jednoduchým trikom uvoľnite kopu miesta pre iné potraviny.
Pokiaľ hľadáte do svojej kuchyne štýlovú, výnimočnú a kvalitnú chladničku, výberom ikonického modelu Smeg FAB v jemnom retro dizajne určite nespravíte krok vedľa. Zobraziť ponuku chladničiek Smeg FAB >>>