Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Tipy ako navrhnúť kuchyňu v škandinávskom štýle

Navrhnúť funkčnú škandinávsku kuchyňu prispôsobenú vašim každodenným potrebám, ktorá bude pôsobiť organizovane, teplo a útulne, nemusí byť vôbec ľahké. Tu je pár tipov ako na to.

V posledných rokoch sa škandinávsky (severský) štýl stal dominantnou témou moderného interiérového dizajnu a dizajnu moderných kuchýň. Je známy hlavne svojou neutrálnou a prírodnou farebnou paletou, prírodnými materiálmi, čistými líniami, funkčným usporiadaním, jemnou estetikou a dôrazom kladeným na každý detail. Vysoké estetické nároky však nie sú v rozpore so zachovaním pohodlia a aj keď platí menej je viac, v škandinávskom štýle sa nájde priestor aj pre zaujímavé dizajnové kontrasty.

Dnes si predstavíme pár tipov, ktoré môžete pri zariaďovaní vašej škandinávskej kuchyne využiť.

Zvoľte si farebnú paletu a držte sa jej

Vaša farebná paleta by mala byť dostatočne univerzálna a neutrálna, čo vám neskôr dovolí vniesť do kuchyne výraznejšie farebné akcenty. Objavte farebnú paletu bielej alebo môžete použiť jemné odtiene svetlosivej a béžovej. Tieto farby perfektne ladia s prírodným drevom ako napríklad buk, jaseň alebo breza, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou severského dizajnové štýlu. Použitím svetlých neutrálnych farieb bude vaša kuchyňa plná svetla a tepla.


Minimalistická kuchyňa v škandinávskom štýlekuchynský drez Blanco Vintera XL 9-UF+ batéria Blanco Linus-S - so sprškou, čierna matná

TIP OD NÁS: Škandinávsky štýl predstavuje ideálne riešenie pre kuchyne menších rozmerov. Vďaka svojím svetlým odtieňom vašu kuchyňu optický zväčší a v kombinácií s prvkami minimalizmu, nebude ani menší priestor pôsobiť preplnene. 

Základnú paletu doplňte jednou maximálne dvomi farbami sýtejších odtieňov. Pomôcť vám môže napríklad aj výber vhodného kuchynského drezu. Skombinujte ho s batériou a príslušenstvom rovnakej farby, čím vytvoríte harmonický celok, ktorý v kuchyni pôsobí minimalisticky a elegantne. Použiť môžete napríklad matnú čiernu alebo tmavšie zemité odtiene hnedej. V našej ponuke nájdete kvalitné granitové drezy a batérie rôznych odtieňov a farieb, ktoré spolu perfektne ladia.

Používajte nábytok v jednoduchom štýle a z kvalitných materiálov

Nemusíte mať priamo nábytok na mieru, dajte si ale záležať na výbere a podľa možnosti uprednostnite kvalitu. Kuchynské skrinky alebo aj pracovná doska, či kuchynský drez s batériou dostávajú často zabrať a vy určite chcete, aby vám kuchyňa slúžila a robila radosť desiatky rokov.


Škandinávska kuchyňa vybavená kuchynských drezom a batériu Blancokuchynský drez Blanco Vintera XL 9-UF+ batéria Blanco Linus-S - so sprškou, čierna matná

Vyberajte funkčný a praktický nábytok v neutrálnych farbách, s čistými líniami a hladkým povrchom. Skvelé fungujú jak lesklé tak matné povrchy. Pokiaľ ide o kľučky a madlá, zamerajte sa na ich maximálnu jednoduchosť, alebo využite skrinky bez úchytiek. Nebojte sa ani regálov alebo poličiek, vďaka čomu bude celý priestor otvorenejší a vzdušnejší. Navyše vám tak vznikne priestor pre vašu kreativitu. Vhodne zvolenými doplnkami, rastlinami alebo minimalistickým dizajnovým kuchynským riadom, môžete vniesť do svojej kuchyne pocit originality a zmyslu pre individualitu.

Zvoľte si svoju hviezdu

Rozhodnite sa pre jednu farbu a tú nechajte zažiariť. Sýta matná čierna alebo kovové odtiene ako medená a zlatá – to sú farby ktoré dodajú vašej kuchyni v prírodných tónoch patričný dôraz.

Čierna v kombinácií s prírodným drevom a svetlým nábytkom pôsobí elegantne, medená so zlatou zasa príjemne hrejivo. Využite to vo svoj prospech. Svietidlá, kuchynský riad, kuchynské drezy a batérie alebo dekorácie ako sú vázy, sošky, sviečky v kontrastnej farbe dotvoria vo vašej kuchyni jedinečnú autentickú škandinávsku atmosféru. 

TIP OD NÁS: Kontrast je dôležitý, nezabúdajte však na to, že tmavé odtiene vytvárajú ťaživú atmosféru a opticky zmenšujú priestor. Používajte ich teda len v detailoch ako sú napríklad kľučky na skrinkách, kuchynská batéria a príslušenstvo, svietidlá alebo dekorácie.

Škandinávska kuchyňa vybavená kuchynských drezom a batériu Blancokuchynská batéria Blanco Linus-S - so sprškou, čierna matná

Rastliny nesmú chýbať

Škandinávska kultúra je hlboko zakorenená v láske k prírode. Teplo a príjemný pocit sviežosti vám do vašej kuchyne pomôžu vniesť aj izbové rastliny, ktoré sú pre škandinávsky štýl priam nevyhnuté. 

Rastliny majú vo všeobecnosti pozitívny vplyv na naše zdravie. Zlepšujú kvalitu vzduchu, upokojujú našu myseľ a posilňujú naše zdravie. Vnútorné záhradníctvo s rozmanitými bylinkami a menšími interiérovými rastlinami sú ideálny spôsob ako obohatiť vašu kuchyňu.

Vďaka svojej pokojnej a príjemnej atmosfére, jednoduchému štýlu a praktickej funkčnosti, je ľahké pochopiť prečo je škandinávsky trend tak obľúbený.

Ak potrebujeme poradiť s výberom vhodného kuchynského drezu alebo batérie do vašej novej škandinávskej kuchyne, radi vám pomôžeme a navrhneme riešenie, perfektne prispôsobené vašim potrebám.

Stručný prehľad:

Tipy ako navrhnúť kuchyňu v škandinávskom štýle

  • Ako základ používajte neutrálu farebnú paletu v bledých jemných tónoch.
  • Odtiene bielej, svetlosivej a béžovej kombinujte s prírodným drevom ako napríklad buk, jaseň alebo breza.
  • Vyberajte nábytok v jednoduchom štýle, funkčným dizajnom, s čistými líniami a hladkým povrchom.
  • Zvoľte si jednu alebo dve sýte farby, pomocou ktorých vytvoríte kontrast. Vaša kuchyňa tak nebude pôsobiť chladne a sterilne.
  • Menej je viac. Sýte farby používajte len v detailoch ako sú napríklad kľučky na skrinkách, kuchynská batéria a príslušenstvo, svietidlá, dekorácie.
  • Textílie sú dobrý nápad, ale pozor na tmavé závesy alebo tienidlá. Tmavé farby optický zmenšujú priestor a bránia svetlu vniknúť do každého kúta vašej novej kuchyne.
  • Prepojte kuchyňu s prírodou. Rozmiestnite po miestnosti izbové zelené rastliny, ktoré vnesú do kuchyne pocit sviežosti a harmónie.