Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

4 vecí, ktoré potrebujete vedieť pred kúpou čierneho kuchynského drezu

Aj keď si to často neuvedomujeme, kuchyňa je miesto, kde sa pravidelne stretáva celá rodina. Aby sme sa tam cítili čo najpríjemnejšie, mali by sme si dať extra záležať na tom, aké materiáli a kombinácie odtieňov použijeme.

Vytvoriť vkusné a príjemné prostredie, nemusí byť vôbec ľahké, koniec koncov existuje veľmi tenká hranica medzi nadčasovou eleganciou a gýčom. Ako je to ale s výberom kuchynského drezu?

Čierne kuchynské drezy predstavujú v tomto smere ideálny kompromis. Pri výbere vhodného tvaru, pôsobí čierny drez v industriálnej kuchyni minimalisticky alebo naopak, môžete pomocou neho vytvoriť výrazný kontrastný prvok, ktorý sa hodí do každého kuchynského štýlu.

Z akých materiálov sa drezy vyrábajú ?

Trendy prichádzajú a odchádzajú, no čierna farba je oveľa viac ako len trend v interiérovom dizajne a dizajne kuchýň. Platí to aj pre svet kuchynských drezov, vďaka čomu sú dnes čierne kuchynské drezy a batérie stále viac obľúbenejšie a vyhľadávanejšie. Aký materiál si ale vybrať?

cierny-kuchynsky-drez-schock-zlata-bateria-do-kuchyne
kuchynský drez Schock Tia D-100LS + batéria Schock Dion

Čierne nerezové drezy

Nerezové drezy klasika, ktorá nestárne a hodí sa ku každému dizajnu kuchyne. Sú hygienické, jednoduché na údržbu, praktické a univerzálne. Ich drobnou nevýhodou je tvorba „škrabancov“, ktoré ale časom vytvoria na povrchu drezu takzvanú patinu.

V špeciálnej čiernej povrchovej úprave sa ale inak všedný drez premení na hlavnú hviezdu každej kuchynskej linky. Skombinujte ich napríklad s čiernymi alebo zlatými metalickým batériami a príslušenstvom, čím vnesiete do svojej kuchyne pocit luxusu a zmyslu pre individualitu a originalitu.

Čierne granitové drezy

Granitové (kameninové) drezy asi tiež netreba nijak špeciálne predstavovať. V segmente kuchynských drezov sú hitom posledných rokov. U nás nájdete len granitové drezy renomovaných značiek najvyššej kvality ako sú napríklad nemecké Blanco, Schock alebo Franke. Hlavnou výhodou granitového materiálu sú perfektné vlastnosti ako farebná stálosť, vysoká tepelná odolnosť, odolnosť voči pádom a nárazom alebo škrabancom.

V kombinácií s čiernymi drezovými batériami vytvoríte perfektne zladený harmonický celok, ktorý pôsobí minimalisticky, moderne a nadčasovo.

Čierne kompozitné drezy

Kompozitné (tectonite) drezy predstavuju cenovo dostupnú alternatívu s vlastnosťami a moderným vzhľadom granitových (kameninových) drezov. Sú vyrábané zo o 100% syntetického materiálu SMC (Sheet Moulding Compound), ktorý sa doposiaľ používal hlavne v automobilovom priemysle pre výrobu komponentov podliehajúcich ťažkému opotrebeniu.

Ich hlavnou nevýhodou je veľmi obmedzený výber. Zároveň výrobca Franke neponúka batérie vo farbených prevedenaich kompozitných drezov. Jediným riešením potom zostávajú metalické batérie, alebo čierne granitové batérie, kde ale nedosiahnete 100% farbenú zhodu.

Čierne keramické drezy

Keramika je prírodný materiál, ktorý sa často využíva v klasickom, rustikálnom (vidieckom) štýle. Je podobne ako granit veľmi pevný, odolný a tiež ľahký na údržbu. Nevýhoda keramických drezovje ich cena, ktorá je v porovnaní s granitovými drezmi často krát vyššia.

Už dávno však neplatí, že keramické drezy sú len krémové alebo biele. Ak chcete vo svojej kuchyni naozaj niečo špeciálne, vyberte si čierny keramický drez.

cierny-kuchynsky-drez-blanco-legra-bateria-do-kuchyne-mida
granitový drez Blanco Legra XL 6 S + batéria Blanco Mida-S

Potrebuje čierny drez nejakú špeciálnu starostlivosť navyše?

Veľa ľudí si nákup čierneho drezu rozmyslí, lebo si myslia, že ich údržba je v porovnaní s bledšími odtieňmi náročnejšia. Platí však, že proces starostlivosti a čistenia nezáleží od farby drezu ale od materiálu, z ktorého je vyrobený.

Kuchynské drezy toho znesú naozaj veľa, ak ale chcete mať krásne sýty čierny drez aj po rokoch používania, je nutné nezanedbať základnú starostlivosť, ktorá by mala byť pravidelná. Čistý a suchý drez, je šťastný drez.

Pre bežnú starostlivosť si vystačíte s hubkou, vodou a v prípade väčšieho znečistenia dobre poslúžia bežne dostupné komerčné čistiace prípravky do kuchyne. Na čistenie drezu určite nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky alebo kovové drôtenky.

Môžete byť preto pokojný, čierne kuchynské drezy si nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť navyše. Ak vás zaujíma, ako sa o jednotlivé materiály starať, prečítajte si článok ako správne čistiť drez

PRAKTICKÝ TIP: Raz za týždeň/dva napustite do vaničky horúcu vodu a nechajte v tej rozpustiť tabletu do umývačku riadu alebo nasypte trošku prachu na pranie. Dajte pozor aby ste sa neopálili a po rozpustení tablety celý drez vyčistite. Vypustite vodu, opláchnite drez a vytrite do sucha. Na kuchynskú papierovú utierku dajte trošičku oleja (slnečnicového, olivového, akéhokoľvek čo bežne doma používate) a drez “naolejujte“. Váš čierny drez bude krásne farebne sýty a voda a vodný kameň sa bude na povrchu ťažšie zadržiavať.


granitovy-drez-blanco-cierny__848x600_q85_subsampling-2granitoý drez Blanco Sona XL 6 S + batéria so spŕškou Blanco Wega II-S

Aká batéria sa hodí k čiernemu drezu? 

V priebehu rokov dizajn kuchýň natoľko pokročil, že možnosti kombinácií sú nekonečné. Keď ste si už vybrali svoj nový drez, je čas sa povenovať výberu vhodnej kuchynskej batérie.

Nie nutne platí, že batéria musí byť tiež čierna. Nebojte sa kombinovať. Ak hľadáte skôr konzervatívnejšie ale zároveň moderné a minimalistické riešenie, odporúčame nerezové batérie alebo čierne batérie z rovnakého materiálu ako je váš drez.

Ak hľadáte niečo špeciálne, môžete zvoliť zlatú, mosadznú alebo medenú batériu, poprípade čiernu metalickú batériu v špeciálnej povrchovej úprave, ako je napríklad Blanco - čierna matná.

Určite vám je jasné, že niečo ako paušálna odpoveď neexistuje. Kombinácií je veľmi veľa a každému sa páči niečo iné. Čím si ale môžete byť istý je, že všetky batérie ktoré máme v ponuke sú vyrobené z kvalitných materiálov a komponentov, čo zabezpečuje ich dlhú životnosť.

Je čierny drez dobrý nápad?

Ak hľadáte do svojej novej kuchyne výrazný dizajnový prvok, ktorý pôsobí elegantne a nadčasovo, čierny drez je skvelá voľba.

V našom e-shope ponúkame široký výber čiernych kuchynských drezov v rôznych dizajnoch a povrchových úpravách, ako aj batérie, ktoré k drezom dokonale ladia. Ak premýšľate nad kúpou nového drezu a váhate akú farbu zvoliť, možno je čierny drez pre vás tou správnou voľbou.