Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Návod ako vyčistiť digestor

Kedy ste naposledy nahliadli do vášho digestora a skontrolovali filtre? Účelom filtra odsávača pár je odvádzať mastnotu z varenia. Ak digestor vykonáva svoju prácu správne, bude po čase plný mastnoty a navyše sa z neho môže šíriť aj nepríjemný zápach z usadenín.

Povrch digestora taktiež priťahuje mastnotu a usádza sa na ňom prach. Práve preto je dôležité filtre, ale aj povrch digestora pravidelne čistiť. My vám poradíme ako na to.

ako-vycistit-digestor

Najskôr vyčistite vonkajší kryt

Prvým krokom je čistenie vonkajšej strany, kde sa usádza mastnota a prach. Na dôkladné vyčistenie tejto časti použite najskôr kuchynské papierové utierky alebo akúkoľvek handričku a odstráňte nečistoty na povrchu.

Aby ste sa uistili, že vyčistíte aj pevne prichytené mastné čiastočky, použite bežne dostupný komerčný prostriedok proti mastnotám vhodný na použitie do kuchyne. Zrieďte ho s teplou vodou a kryt dôkladne utrite. Nakoniec ho môžete prečistiť aj univerzálnym čistiacim sprejom Franke Cooker Hood Cleaner a handričkou z mikrovlákna. Odstránite tak aj posledné zvyšky nečistoty.

Pozor! Príliš silné a agresívne odmasťovače môžu poškodiť povrchovú úpravu digestora, takže sa uistite, že sú bezpečné a vhodné na tento účel.

Vyčistite vnútornú časť digestora

Vo vnútornej časti digestora sa zachytávajú hrubé usadeniny mastnoty a popola z varenia. Na vyčistenie použite bežne dostupný prípravok na riad, ktorý povrch zbaví hrubých nečistôt alebo prostriedok špeciálne určený na odmastenie spotrebičov. Môžete použiť napríklad univerzálny čistiť pre digestory Franke Cooker Hood CleanerPri čistení hrubších nečistôt môžete použiť aj jemnú kefku. Po vyčistení nezabudnite vnútro veľmi dôkladne vysušiť, aby sa na mokrý povrch nezachytávali ďalšie nečistoty.

Vyberte filter a vyčistite ho

Čistota filtra je veľmi dôležitá, aby digestor fungoval správne a zachytával všetky častice, ktoré sa inak môžu hromadiť v miestnosti. Čistenie však vždy závisí od typu filtra vášho digestora.

Niektoré filtre sa dajú jednoducho vyčistiť v umývačke riadu a ušetria vám tak čas a námahu. Ak však váš filter neponúka túto možnosť, budete ho musieť vyčistiť ručne.

Najskôr vyberte filter. Na túto časť odporúčame použiť ochranné rukavice, pretože filter je plný mastnoty a rôznych nečistôt.

Naplňte drez horúcou vodou a pridajte do vody prostriedok proti mastnotám. Pridajte aj pár lyžičiek jedlej sódy a filter úplne ponorte. Nechajte ho odmočiť po dobu 15 až 20 minút. Potom filter jemne vyčistite kefkou tak, aby ste ho nepoškodili. Zvyšné nečistoty spláchnite pod tečúcou horúcou vodou a filter dôkladne vysušte.

Po vyčistení všetkých častí digestora ich nezabudnite správne namontovať späť. Skontrolujte upevňovacie mechanizmy a uistite sa, že všetky časti sú upevnené na ich pôvodnom mieste.

Pravidelné čistenie a starostlivosť je kľúč k dlhej životnosti

Pravidelne čistite povrch digestora a nezabúdajte kontrolovať aj stav filtra. Filter by ste mali čistiť aspoň raz za rok, záleží však na intenzite používania. Ľahko sa môže upchať mastnotou a vy budete dýchať znečistené výpary, ktoré sa môžu pri varení nahromadiť.

Správna a pravidelná starostlivosť udrží váš digestor vo funkčnom stave dlhé roky a výrazne predĺži jeho životnosť.

Ak potrebujete poradiť s výberom nového digestoru? Prečítajte si náš článok Ako si vybrať najlepší kuchynský digestor?


Zobraziť ponuku digestorov >>>