Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Namontovať drez ako profík? S týmto návodom sa vám to podarí + VIDEO

Chcete vedieť, aké nástrahy vás čakajú pri montáži drezov a aké triky použiť, aby ste drez namontovali čo najlepšie a najrýchlejšie? Ste na správnom mieste.

Možno ste sa rozhodli pre univerzálny nerezový drez, zvažujete kúpu granitového drezu /silgranitového, kameninového/ drezu, prípadne vám padol do oka keramický drez.

Drez je súčasťou pracovnej dosky, a preto ho možno považovať za neoddeliteľnú súčasť kuchynskej linky ako takej. A priznajme si na rovinu, montáž kuchynskej linky nie je vôbec jednoduchá. Existuje niekoľko typov montáže drezu a každý má niečo do seba. Už pri výbere drezu je nutné vedieť, aký typ vloženia do pracovnej dosky preferujete. Niektoré drezy umožňujú viaceré typy osadenia, ale väčšina sa vyrába iba pre jeden spôsob montáže.

Poďme spolu jednotlivé typy montáži rozobrať bližšie

Montáž drezu zhora na pracovnú dosku

S týmto typom montáže sa stretnete najčastejšie, keďže sa jedná sa o najviac používaný a najjednoduchší spôsob montáže drezu. Pri tomto spôsobe zabudovania sa jednoducho drez položí zhora do pripraveného výrezu v pracovnej doske.

Nerezové drezy s profilovaným okrajom disponujú tesnením už priamo z výroby, pri drezoch z granitu /silgranitu, kameniny/ alebo keramiky je potrebné pri montáži použiť transparentný silikón.

Granitové /silgranitové, kameninové/ a nerezové drezy sa upevnia na pracovnú dosku odspodu pomocou úchytov. Keramické drezy sa len položia na pracovnú dosku. Tento spôsob montáže je vhodný pre každý typ pracovnej dosky a dokáže ho zvládnuť aj bežne skúsený majster. 

 

kuchynske-drezy-s-montazou-na-pracovnu-dosku

Zobraziť ponuku drezov s montážou na pracovanú dosku >>>

Presahová montáž drezu na pracovnú dosku

Na podobnom princípe ako montáž zhora na pracovnú dosku je založená aj presahová montáž. Z estetického hľadiska pôsobí drez kompaktne s pracovnou doskou, ale z pohľadu montáže ide o jednoduchšiu alternatívu bez nutnosti robenia zárezu okolo výrezu drezu.

Nerezový drez sa vloží zhora do výrezu na pracovnej doske. Vrchný lem drezu tvorí na pracovnej doske len veľmi nepatrný presah, vysoký iba hrúbkou nerezového plechu.

Takýto spôsob montáže je vhodný pre všetky typy pracovných dosiek a využíva sa pre nerezové drezy s IF okrajmi. Tento typ montáže odporúčame hlavne do kuchýň s minimalistickým dizajnom a modernými líniami.
 

kuchynske-drezy-s-presahovanou-montazou

 

Montáž drezu do roviny s pracovnou doskou

Najzložitejšia a zároveň najefektnejšia montáž je do roviny s pracovnou doskou. Tento spôsob montáže sa využíva v kombinácii s pracovnými doskami z kameňa, keramiky či kompozitných materiálov.

Do pracovnej dosky sa vyfrézuje okolo výrezu zárez. Do tohto zárezu sa nanesie tenká vŕstva transparentného silikónu. Drez sa položí na silikón a zospodu sa upevní o pracovnú dosku úchytmi. Obvodový lem drezu vytvára rovinu s pracovnou doskou bez opticky rušivých hrán.

Výsledkom tejto komplikovanejšej montáže je drez v perfektnej rovine s pracovnou doskou, ktorý doslova splynie s doskou, ktorá ho obopína. Tento spôsob montáže je vhodný do dizajnových kuchýň, minimalistických priestorov a vytvára nezameniteľný efekt v celej kuchynskej linke. 

 

kuchynske-drezy-s-montazou-do-roviny

Zobraziť ponuku drezov s montážou do roviny s pracovnou doskou >>>

Montáž drezu pod pracovnú dosku

Jedná sa o elegantné riešenie, vďaka ktorému bude drez „schovaný“ pod pracovnou doskou. Táto montáž je vhodná pre pracovné dosky z kameňa, keramiky, skla a kompozitných materiálov, ktoré sú odolné voči vlhkosti a dostatočne pevné.

Medzi okraj drezu a spodnú hranu pracovnej dosky sa nanesie trasparentný silikón. Pomocou špeciálnych úchytov sa drez upevní o pracovnú dosku. Na priskrutkovanie do pracovnej dosky z prírodného alebo umelého kameňa slúžia špeciálne rozperky /hmoždinky/. Nespornou výhodou je eliminovanie hrán v okolí drezu, preto akákoľvek špina či omrvinky stačí len zamiesť do drezu bez toho, že by sa niekde zachytili.

 

kuchynske-drezy-s-montazou-pod-pracovnu-dosku

Zobraziť ponuku drezov s montážou pod pracovanú dosku >>>

Montáž drezu medzi pracovné dosky

Tento typ montáže sa využíva hlavne u sektorových kuchýň s pevnými modulmi skriniek, alebo pre keramické drezy v štýlových, vidieckych kuchyniach, ktoré pôsobia kontinentálnym dojmom.

Drezy osadené medzi pracovné dosky nahrádzajú istú definovanú šírku pracovnej dosky. Modul sa položí na drezovú skrinku a uchytí sa skrutkami. Pracovná doska sa osadí – podľa rozplánovania – vpravo a vľavo a ošetrí sa silikónom. Tento typ montáže je vhodný pre všetky typy pracovných dosiek a zvládne ho aj bežne skúsený majster.

kuchynske-drezy-s-montazou-medzi-pracovne-dosky

Zobraziť ponuku drezov s montážou medzi pracované dosky >>>

Ako urobiť otvory do drezu

Ak sa chystáte montovať drez, určite si kladiete otázku „Potrebujem urobiť dodatočné otvory do drezu, ako to zvládnem?“ Nie každý drez je vhodný na dorábanie otvorov, preto už pri ich kúpe musíme zvážiť, či budeme osádzať do drezu batériu, dávkovač či ovládanie excentra alebo tiahlo.

Príprava otvoru do granitového drezu

Granitové /silgranitové, kameninové/ drezy majú predvŕtané otvory pre batérie, dávkovače saponátu alebo ovládanie odtoku a sú naznačené nálepkou. Vyklepávajte ich zásadne z vrchnej (lícovej) strany drezu. Pred vyklepnutím skontrolujte, či sa nálepka neposunula zo stredu budúceho otvoru. Ak nie je stred budúceho otvoru označený nálepkou je nutné ho starostlivo vymerať a označiť.

Pred vyklepávaním podložte drez zospodu z oboch strán čo najbližšie k vyklepávanému otvoru, ale mimo neho. Vyklepávajte pevnou oceľovou tyčou alebo trubkou o priemere do 20 mm. V prípade nutnosti po vyklepnutí dočistite otvor pilníkom alebo brúsnim papierom.

Príprava otvoru do keramického drezu

Keramické drezy majú otvory komplet pripravené, z dôvodu povahy materiálu nie je možné robiť dodatočné otvory. Neskúšajte urobiť dodatočné otvory žiadnym spôsobom, lebo riskujete, že keramický drez praskne a nenávratne sa celý poškodí.

Príprava otvoru do nerezového drezu

Nerezové drezy sú zväčša vyrobené bez otvorov. Niektoré modely umožňujú dorobenie otvoru prevŕtaním, alebo prestrihnutím. Na tento postup však treba špeciálne náradie a zručného majstra a aj preto ponúkame službu vytvorenia otvoru zadarmo, aby ste drez dostali pripravený na montáž a nemuseli to riešiť.

Ako vidíte, vytvorenie dodatočného otvoru nie je ľahká záležitosť. Dbajte preto pri výbere drezu na to, aby mal dostatočný počet otvorov alebo predvŕtaných otvorov pre vaše potreby. Ideálne je, pokiaľ si pri rozhodovaní o kúpe pozriete aj technický nákres drezu, kde sú možnosti otvorom presne vyznačené.

Technický nákres nájdete na našom webe pri každom dreze v galérii obrázkov (úplne na konci).