Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Je lepší nerezový alebo kameninový drez?

Aj vy riešite dilemu, či kúpiť drez z nerezu, alebo staviť na kameninu? Pozreli sme sa na výhody a nevýhody jednotlivých materiálov, aby sme vám vaše rozhodovanie uľahčili.

Nerezový drez

Nerezový drez - nerez je prírodný, ekologický materiál, ktorý je 100% recyklovateľný. Nerezová oceľ CNS 18/10, ktorú používa napríklad výrobca Blanco obsahuje prvky železa 72%, chrómu 18% a niklu 10%. Toto zloženie mu zabezpečuje odolnosť voči korózii.

Nerezová oceľ sa sama permanentne obnovuje. Hovorí sa o samoregeneračnom povrchu, tzv. pasívnej vrstve. Táto vrstva sa tvorí s prispením kyslíku pri poškodení povrchu. Vďaka tomu má nerez výhodu pri dennom používaní, vďaka pasívnej vrstve nie je potrebná dodatočná antikorózna ochrana.

nerezovy-drez-blanco

Zobraziť ponuku nerezových drezov >>>

Nerez je hygienický a potravinársky neutrálny. Kovovo lesklý povrch nerezovej ocele zabraňuje baktériám a mikroorganizmom ich usadzovaniu a množeniu. Pri kontakte s potravinami sa nemení vzhľad tohto povrchu. Taktiež je tento povrch absolútne tepluvzdorný a pre všetky tieto vlastnosti sa využíva aj v profesionálnych kuchyniach či v zdravotníctve, kde sú vysoké požiadavky na hygienu.

Nevýhodou nerezu je tvorba škrabancov – postupného vzniku tzv. patiny na povrchu. Materiály, ktoré sú tvrdšie ako nerez, napr. keramika, sklo, kameň, abrazívne látky môžu pri mechanickom pôsobení zanechať stopy poškriabania na nerezovom povrchu.

Tento nežiadúci efekt možno čiastočne eliminovať použitím špeciálnych čistiacich prostriedkov ako napr. Franke Twister – čistiaca pasta, ktoré povrch zjednocujú, odstraňujú drobné škrabance a vytvárajú ochrannú vrstvu.

nerezovy-kuchynsky-drez-blanco

Zobraziť ponuku nerezových drezov >>>

Druhou nevýhodou je usádzanie vodného kameňa. Ideálne je vždy drez po použití pretrieť suchou handričkou pre zamedzenie tohto javu, alebo použitie špecializovaných čistiacich prostriedkov, ktoré zamedzujú tvorbe usadenín vodného kameňa.

Pre koho je nerez určený?

Nerez je ideálny pre tých, ktorí hľadajú najvyšší stupeň hygieny, zladenie s prevedením spotrebičov, industriálny dizajn, či minimalistické pravouhlé tvary. Napriek požiadavkám na údržbu je nerez používaný profesionálmi a preto je určite dobrou voľbou aj v domácnosti.

Kameninový drez

Kameninový drez (granitový drez) – materiál granit je tvorený zmesou prírodnej kameniny (zväčša 80%), spojeného akrylátovým spojivom a farebnými pigmentami.

Kamenina ako drezový materiál je bezkonkurenčne jednoduchý na údržbu. Takisto je odolná voči poškriabaniu a takmer nerozbitná.

Napriek tomu, že prirodzene nemá hygienické vlastnosti nerezu, napríklad kameninové drezy Blanco obsahujú patentovanú formulu na hygienickú ochranu Plus. Je to štít proti nečistote, baktériám a dokonca laboratórne testy dokázali, že takto ošetrený granit redukuje rast hygienicky relevantných baktérií až o 98%.

kameninovy-kuchynsky-drez-blanco

Zobraziť ponuku granitových drezov >>>

Drobnou nevýhodou kameninového drezu je tvorba oterov od kovových predmetov – napr. hrncov. Tieto škvrny sa dajú jednoducho odstrániť abrazívnym prostriedkom a špongiou

Druhou nevýhodou je tvorba vápenatých usadenín na granitovom povrchu, ktorý má jemné póry. Tieto sú viditeľné hlavne na tmavých farbách drezu, sú však jednoducho odstrániteľné, napríklad pomocou prípravku Blanco Daily Clean – čistiaci prostriedok.

kameninovy-kuchynsky-drez-blanco-1

Zobraziť ponuku granitových drezov >>>

Pre koho je granit určený?

V domácnosti ho uvítajú všetci, ktorí hľadajú drez nenáročný na údržbu s výbornými kvalitatívnymi vlastnosťami. Problémom môže byť farebné zladenie s nerezovými spotrebičmi, či prevedenie vo farbe biela, ktoré je prirodzene náročnejšie na údržbu ako ostatné farby. Napriek tomu je množstvo predaných kusov a popularita granitových drezov jednoznačná a bude dobrou voľbou aj pre vás.

Nerez aj granit majú svoje výhody a nevýhody, ktoré sme pomenovali. Je len na vašom rozhodnutí, ktoré vlastnosti sú pre vás dôležité a prioritné. S istotou však neurobíte chybu, ak si vyberiete z našej ponuky kvalitných nerezových či granitových drezov.