Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Ako vybrať najlepšiu kuchynskú batériu?

Výber kuchynskej batérie nie je dobré podceňovať ani v prípade, ak je kuchyňa vybavená umývačkou riadu. Existuje veľké množstvo dizajnov, tvarov či typov, ktoré uľahčujú umývanie, pomáhajú šetriť vodu a byť ekologický.

Aké sú typy umiestnenia?

Stojankové batérie sú najčastejší typom batérií používaných v kuchyni. Montujú sa priamo na otvor v dreze alebo v pracovnej doske. 

Nástenné batérie sa umiestňujú priamo na stenu a prívod vody. Šetria miesto na dreze či pracovnej doske avšak ich výber je zväčša obmedzený roztečou, ktorá býva 100 mm alebo 150 mm podľa štandardu použitého v stavbe. 

Podomietkové batérie sú najnovším trendom s väčšinou minimalistickým luxusným dizajnom. Časť batérie je schovaná pod omietkou, preto sú náročnejšie na montáž, či prípadnú opravu a výmenu. Ich výhodou je šetrenie miesta, moderný dizajn a funkcionalita.

blanco-nerezova-bateria

Zobraziť ponuku metalických batérií >>>

Aký zvoliť typ ovládania?

Najčastejšie sa používajú pákové batérie so zmiešavačom vody. Ich výhodou je jednoduchá manipulácia, jednoduché nastavenie teploty vody, ľahké ovládanie jednou rukou. Limitujúce môžu byť v prípade umiestnenia páky na strane tela batérie v prípade, ak je v domácnosti ľavák a pravák.

Retro batérie bývajú väčšinou osadené kohútikovým ovládaním. Toto je náročnejšie na ovládanie, nastavenie správnej teploty vody trvá dlhšie, čo môže spôsobiť aj väčšiu spotrebu vody v domácnosti.

Aký materiál batérie je najlepší?

Klasikou sú metalické batérie v chrómovom alebo nerezovom prevedení, ktoré sa kombinujú s nerezovými drezmi ale aj s granitovými či keramickými drezmi. Čoraz častejšie sú populárne farebné zladené batérie a drezy vyrobené z granitu či keramiky.

Pri ich výbere si treba dávať pozor na to, či má batéria telo z granitu, alebo povrch je tvorený iba farebným nástrekom. V prípade farebného nástreku je nutné počítať s tým, že medzi drezom a batériou bude drobný rozdiel vo farebnom odtieni.

V našej ponuke nájdete len batérie s granitovým telom, vďaka čomu si môžete byť pri kombinovaní s granitovým drezom istý 100% farebnou zhodou.

blanco-granitova-bateria

Zobraziť ponuku granitových batérií >>>

Aká je ich správna veľkosť?

Vždy porovnávajte veľkosť vaničky drezu a ramena batérie, aby zbytočne veľká batéria nebola nepraktickým elementom v kuchyni.

Zvážte aj výšku spodnej časti horných skriniek v kuchyni, či umiestnenie pred oknom, kde je nutné použiť sklopnú batériu ktorá nezamedzuje otváraniu okna.

sklopna-bateria-pred-okno

Zobraziť ponuku sklopných batérií >>>

Aké funkcie majú moderné batérie?

Vyťahovacia sprška  najpraktickejšia funkcia batérie. Vďaka nej jednoducho umyjete veľké nádoby, plechy či opláchnete zeleninu. Kvalitné batérie majú vyťahovaciu hadicu spršky vyrobenú z kovu, vďaka čomu je odolná a nezlomí sa po dlhodobom používaní.

Filtrácia vody – tzv. trojcestné drezové batérie umožňujú prietok teplej a studenej vody a navyše majú aj možnosť prietoku filtrovanej vody. Či už priamo pomocou filtrácie v batérii, alebo prostredníctvom externého filtra. Ich alternatívne využitie je možnosť súčasného napojenia na studňu a rozvod vody pre šetrenie nákladov na umývanie riadu.

Sklápanie  sklopné či zasúvacie batérie sú vynikajúcim riešením pre montáž pred okno, vďaka čomu neblokujú jeho otváranie a vetranie v kuchyni.

Termostatické batérie – umožňujú jednoduché regulovanie teploty a prúdu vody. Vyžadujú však stabilný tlak vody v domácnosti.

Perlátor - prevzdušňuje vodu a zároveň šetrí vodu vďaka zmiešavaniu vzduchu s vodou. Kvalitné batérie sú štandardne vybavené kvalitným perlátorom, ktorý znižuje spotrebu vody. V našej ponuke nájdete presne takéto batérie.

Kartuša  keramická je jednoznačná voľba pre kvalitnú batériu. Je odolná, jednoduchá na údržbu a v porovnaní s lacnou plastovou náhradou neporovnateľne výhodnejšia. Vždy dajte pozor na to, aby bola batéria vybavená keramickou kartušou. U nás je to samozrejmosť a všetky naše batérie sú vybavené práve keramickou kartušou.

blanco-bateria-so-sprchou

Zobraziť ponuku batérií s výsuvnou sprchou >>>

Na čo dať teda pozor pri výbere kvalitnej kuchynskej batérie?

Okrem funkčných vlastností dbajte aj na zdravotné hľadisko. Kvalitné batérie sú pravidelne testované a bezpečné aj pre vaše deti. Lacné alternatívy môžu znečisťovať vodu čiastočkami kovu z tela batérie, preto vyberajte certifikované a kvalitné produkty.

Keramická kartuša je jasná voľba v prípade ak chcete batériu, ktorá sa časom pôsobením vodného kameňa nepokazí. Lacné batérie s plastovou kartušou sa častokrát nedajú opraviť a je nutná ich kompletná výmena.

Sprška by mala byť vybavená kvalitnou kovovou výsuvnou hadicou, ktorá eliminuje riziko zalomenia alebo znehodnotenia hadice aj po rokoch používania.

Vyberajte od renomovaných výrobcov, ktorí poskytujú záručný a pozáručný servis a dostupnosť náhradných dielov až 10 rokov po skončení výroby modelu batérie.

Nami ponúkané batérie spĺňajú najnáročnejšie požiadavky na kvalitu, zdravotnú bezpečnosť a funkčnosť. Vyberte si kvalitné batérie z ponuky viacerých značiek ako Blanco, Franke alebo Schock, ktoré vám budú dlho a dobre slúžiť.