Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Ako zariadiť kuchyňu do detailu? Tu je zopár rád

Kuchyňu mnohí považujú za srdce domova. Je to nielen miesto, kde sa tvoria pokrmy pre celú rodinu, ale aj priestor stretávania sa a rozoberania rodinných záležitostí. Zariadiť kuchyňu preto vôbec nie je jednoduché.
„Ako zariadiť kuchyňu?“ sa pýtajú mnohí, ktorí práve riešia sťahovanie do vlastného príbytku. Kuchyňa už nie je len doménou žien, ako to bolo v minulosti. Čoraz viac sa v nej objavujú aj muži, a to nielen ako návštevníci chladničky, a berú varenie ako záľubu. Kuchyňa by preto mala byť spoločným miestom pre všetkých.

Na čo treba myslieť?

Pri zariadení kuchyne, ak už ste vyriešili farbu stien a podlahu, sa treba zamerať na niekoľko vecí. V prvom rade si rozmyslite, či budete v kuchyni aj jesť – to znamená, či sa tam bude iba variť alebo aj stolovať. Od toho totiž závisí ďalšie zariadenie.

Zvoľte si, aký štýl v kuchyni chcete mať. V súčasnosti je veľmi moderný vidiecky štýl, ľudia sa chcú cítiť doma tak, akoby boli na chate/na dovolenke. Po výbere štýlu sa vám bude už ľahko vyberať kuchynská linka. Zvoľte si, či ju chcete rovnú alebo do L, či chcete mať skrinky iba dole alebo aj hore a pod. Ide o zodpovedanie dôležitých otázok, pretože kuchyňa je jedným z miest, ktoré sa zariaďujú na celý život.
Mali by ste si v kuchyni vytvoriť správny systém a prácu v nej si čo najviac uľahčiť. Potrebovať k tomu však budete tie správne doplnky do kuchyne.

Zariadenie kuchyne

Kuchyňa slúži na varenie, stolovanie, ak ste sa nerozhodli inak, na servírovanie, skladovanie potravín či nápojov rôzneho druhu. Mala by preto byť zariadená nielen vkusne, ale aj funkčne. Poradíme vám, ako na to.
Doplnky do kuchyne sú dôležitou súčasťou zariadenia, pretože práve vďaka nim si dokážete uľahčiť všetky úkony vykonávané v tejto časti príbytku. Kuchyňa slúži v prvom, nie v poslednom rade na varenie. Treba preto myslieť ba potrebné vybavenie – od kvalitných hrncov cez panvice až po nože a varešky.

Nerezové hrnce sú jednoduché na údržbu, sú odolné, čiže aj dlho vydržia. Panvice sú rovnako súčasťou každej kuchyne, na výber máte rôzne druhy. Vyberte si podľa toho, na čo a ako často budete panvice používať.
Kuchynské nože vo vašej výbave rozhodne nesmú chýbať. Neodkrojíte si bez nich chlieb, nenakrájate syr či zeleninu. Varešky, sitko, dosky na krájanie či strúhadlá určite pri varení oceníte.

Varenie je základ, avšak pečenie je tiež súčasťou kuchynského života. Ak aj rúru zapínate len výnimočne, pekáče, plechy a formy na pečenie prosto potrebujete. Na výber máte z rôznych materiálov a veľkostí. Dôležité odporúčanie: predtým, ako sa vyberiete na nákup, si nezabudnite odmerať rozmery, aby sa vám plechy do vašej rúry vošli.

Detaily sú dôležité

Okvapkávač na riad, príborník, stojany na nože či termonádoby sú už neoddeliteľnou súčasťou kuchyne. Čoraz častejšie sa k nim však zaraďujú aj vodné filtre. Kvalita vody je v niektorých oblastiach mimoriadne tvrdá, ak je to tak aj u vás, filter na vodu určite potrebujete.
Taká filtračná kanvica je cenovo dostupná a veľmi jednoducho sa používa. Jedinou vašou starosťou bude len výmena filtrov, čo je malá daň za kvalitnú vodu.

Vidiecky štýl

francúzsky, anglický, americký, škandinávsky či taliansky. Vidiecky štýl má viacero podôb. Cieľ a výsledok je však rovnaký – cítiť sa v kuchyni ako na chalupe. Môžete si zvoliť napríklad aj náš, ľudový štýl. Folklórne motívy, modrotlač, zaoblené krivky, mosadzné úchyty, vzhľad prírodného dreva je to, čo sa v tomto prípade nosí.
Nič nepokazíte, ak budete mať v kuchyni tradičnú pec, taniere s modrotlačou či utierky s detvianskym vzorom.

Už nemusíte rozmýšľať, aký darček pre mamu zvoliť. Ak miluje vidiecky štýl, peknou sadou tanierov s tradičným vzorom či štýlovým stolíkom z borovicového dreva nič nepokazíte.