Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Pracovná doska z umelého alebo prírodného kameňa?

Pri plánovaní kuchyne neraz nastane otázka, akú pracovnú dosku vybrať a pre aký materiál sa rozhodnúť. Na výber sú viaceré alternatívy - najčastejšie sa používa drevotriesková doska, ale stretnete sa aj s masívom (masívnym drezom) alebo prírodným či umelým kameňom.

Ak ste sa rohodli pre dosku z kameňa, určite premýšľate, či vybrať prírodný alebo umelý kameň. Pozrieme sa, aké sú medzi nimi rozdiely.

Pracovná doska z prírodného kameňa

Prírodný kameň dokáže kuchyni dodať honosnú atmosféru. Neopakovateľná kresba mramoru, žuly či rôzne štruktúry pieskovca alebo travertínu zmenia každý interiér na unikát. Navyše rôzne možnosti povrchového spracovania rozširujú možnosti voľby pracovnej dosky v lesklom či matnom prevedení.

pracovna-doska-z-prirodneho-kamena

Zobraziť ponuku nerezových drezov >>>

Dôležitý je aj správny výber prírodného materiálu. Mramor pôsobí honosne, no oproti iným kameňom je mäkší a nasiakavý. Kremeň či žula majú odolnejšie povrchy sú stálofarebné a jednoduché na údržbu. Na druhej strane vápenec má veľmi nasiakavý povrch a je náchylný na zmenu odtieňa.

Prírodný materiál má aj svoje negatíva. Jeho chladný a nasiakavý povrch, krehkosť či vyššia cena sú daňou za jeho originálny vzhľad.

Tip: Nezabudnite výber pracovnej dosky plánovať aj s ďalšími časťami vašej budúcej kuchyne. Ak vás láka sektorová kuchyňa, tak dbajte na to, aby ste typ a materiál dosky prepojili s vzhľadom a materiálom jednotlivých skriniek. Ďalším, čo budú na konečný vzhľad kuchyne vplývať sú taktiež spotrebiče ako chladnička, či umývačka riadu.

Pracovná doska z umelého kameňa

Umelý kameň je zložený zo zmesi rozomletých minerálov a polyesterovej alebo akrylátovej živice, ktorá zabezpečuje spojenie týchto častíc. Umelý kameň môže mať rôzny pomer týchto materiálov. Ak sa jedná o zmes s veľkým pomerom kameňa zmiešaného s polyesterovou živicou ide o tzv. konglomerovaný kameň, ktorý je svojimi vlastnosťami podobný prírodnému kameňu.

Na druhej strane využitím zmesi prírodných minerálov a akrylátu sa vyrábajú tzv. corianové dosky, ktoré sú charakteristické jednoduchým opracovaním či tvarovaním. Navyše ponúkajú možnosť spájania bez škár a vytvárajú tak jednoliaty celok.

pracovna-doska-z-umeleho-technickeho-kamena_1

Zobraziť ponuku granitových drezov >>>

Umelý kameň prináša mnohé výhody v odolnosti, jednoduchom spracovaní, širokých farebných možnostiach či vysokej odolnosti. Na druhej strane prírodný kameň prináša do interiéru nezameniteľný charakter, originalitu, luxus a pocit prírody.

Či už sa rozhodnete pre pracovnú dosku z prírodného či umelého kameňa, nezabudnite ani na výber vhodného drezu. V tomto prípade odporúčame využiť pozitívne vlastnosti kamenných pracovných dosiek, ktoré na rozdiel od laminátových pracovných dosiek umožňujú voľbu drezu so zabudovaním pod pracovnú dosku

Nechajte sa inšpirovať obľúbeným riešením architektov a interiérových dizajnérov a pozrite si ponuku drezov so zabudovaním pod pracovnú dosku, ktoré sú vhodné pre použitie s kamennými pracovnými doskami.

Máte radi klasiku ? Prezrite si ponuku kuchynských drezov s montážou na pracovnú dosku.