Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Teplota vody na varenie, parenie a blanšírovanie

Aby sa zachovala pôvodná kvalita jedla s jeho živinami a vitamínmi, je potrebné variť pri správnej teplote vody. Najmä príprava potravín s rôznymi spôsobmi varenia zohráva v našom zdraví veľmi veľkú úlohu. Odkiaľ berieme silu žiť? Naše telo je neustále pracujúcou elektrárňou, takže spaľuje látky a prijíma energiu. Asi 50 živín a vitamínov je pre telo nevyhnutných a tieto musí človek absorbovať prostredníctvom zdravého stravovania.

Čo presne znamená varenie?

Termín varenie je pre našu spoločnosť všeobecný termín, s ktorým definujeme prípravu jedla. Presnejšie, varenie je proces tepelnej úpravy. Voda sa najprv zohreje na teplotu varu, odparuje sa a na spodnej časti hrnca sa tvoria bublinky. Nakoniec voda začne bublať, potom sa teplota zníži a pokračuje sa v parení.

Potraviny ako mäso, cestoviny, zelenina alebo vajcia sa prednostne varia týmto spôsobom. Mimochodom, táto metóda je veľmi užitočná pri príprave polievok a bujónov. Polievka je tiež veľmi zdravé jedlo, najmä vďaka jej vysokému obsahu tekutiny a veľkému obsahu minerálov.

varenie-v-kuchyni

Ako sa pasírovanie líši od varenia?

Okrem varenia patrí do procesu „vlhkého“ varenia aj pasírovanie a blanšírovanie. Pri týchto prípravách voda slúži ako varná kvapalina. Teplota vody pri pasírovaní sa na rozdiel od varu nikdy nezvýši nad 100 °C, pretože pri tejto teplote je teplota varu vody najvyššia a prechádza do plynného stavu.

Pri pasírovaní nie je potrebná para. Preto sa tiež nazýva fermentovanie Pri teplote vody medzi 70 - 90 °C je možné pripraviť vynikajúce rybie filé alebo vajcia. 

Ako funguje blanšírovanie?

Pri blanšírovaní sa voda najskôr zohreje pokým nezačne bublať. Potom sa jedlo umiestni do teplej vody a po niekoľkých minútach sa z hrnca odoberie a ochladí. Proces varenia sa zastaví pri ochladení ľadovou vodou s teplotou 2-3 °C, čím sa zachovajú mnohé živiny potravín.

Zároveň sa zmení bunková štruktúra potravín a zabijú sa možné baktérie. Často sa blanšíruje ovocie a zelenina, aby sa získali bohatšie farby a aby sa zo zeleniny vytiahli horké chute. Blanšírovanie sa používa aj pri príprave jedla zo zásoby.

teplota-vody-na-varenie-parenie-a-blansirovanie-1

Parenie a dusenie pri vysokej teplote vody

Pri parení dochádza pri vode k premene na paru. Parenie je jemné varenie parou, čo je dôvod, prečo sa parením pripravuje najmä zelenina. Teploty pary sú vyššie ako 100 °C. Jedlo by nemalo prísť do kontaktu s vriacou vodou, aby sa zabránilo unikaniu živín. Namiesto toho sa jedlo často umiestni na sito a varí sa v pare. Veľmi často sa na tento druh varenia využíva tlakový hrniec.

Ďalší termín pri varení, ktorý môžete nájsť v každej kuchárskej knihe je: Poduste cibuľu! Nie každý amatérsky kuchár vie, čo presne to znamená. Pri dusení sa jedlo varí pri pridaní malého množstva vody alebo tuku. Rozsah teplôt je taktiež okolo 100 °C. 

Prečo je teplota vody taká dôležitá ...

Teplota varnej kvapaliny určuje dobu varenia produktu. Navyše môžete pri správnom nastavení teploty ušetriť až 50% nákladov na energiu.

Zeleninu a mäso by sme mali variť jemne, mali by stratiť čo najmenej vody. Spôsoby varenia ovplyvňujú výsledok nielen čo sa týka vzhľadu či chuti jedla. Aby sa zelenina nerozložila a mäso nezoschlo, teplota a čas varenia sa musia upraviť tak, aby sme dosiahli dokonalý chuťový zážitok.