Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Kuchyňa prispôsobená veku - toto je ten správny spôsob ako začať!

Ako starneme, téma zdravia zohráva v našom živote čoraz väčšiu úlohu. Je to často preto, lebo začíname pociťovať prvé obmedzenia. Často začíname premýšľať o správnom pohybe, strate hmotnosti a tým aj o správnom varení. Ale čo sa stane, keď sú obmedzenia mobility už tak veľké, že krájanie zeleniny, umývanie riadu a hrncov už nie sú tak jednoduché ako boli predtým? V bežnej kuchyni sa tieto skutočne jednoduché činnosti pre starších ľudí môžu stať skúškou sily. Už to tak viac nemusí byť. Ukážeme vám niekoľko tipov, pomocou ktorých si môžete prispôsobiť kuchyňu vášmu veku bez väčšej zmeny.

Prvé kroky pre premenu na kuchyňu prispôsobenú veku

Predtým než budete vašu kuchyňu meniť, mali by ste popremýšľať o tom, čo vlastne takú kuchyňu prispôsobenú veku tvorí. Samozrejme  ako prvé nás napadne, že koncept kuchyne by mal byť prispôsobený potrebám seniorov. Čo to presne znamená? Znamená to, že trasy pri premiestňovaní sa v kuchyni by mali byť krátke. Najmä vzdialenosti medzi sporákom, drezom a chladničkou by nemali byť príliš dlhé a mali by poskytnúť dostatočný úložný priestor.

Takže môžete uložiť ťažký hrniec alebo nákupný košík do požadovanej výšky. V zásade je pracovný trojuholník chladničky, sporáku a drezu dôležitý nielen pre kuchyne, ktoré sú prispôsobené pre seniorov. Mal by sa brať do úvahy pri každom dizajne kuchyne. Okrem toho sú pracovné výšky rozhodujúce pre zdravie vášho chrbta. Chladnička by mala byť v každom prípade na úrovni očí a nie nižšie. Pretože vek zvyčajne prináša fyzické obmedzenia a nikto z nás sa nechce príliš namáhať, dokonca ani keď varíme polievku.

Elektrické spotrebiče prispôsobené veku výškou uchopenia

Aj keď je inštalácia elektrických spotrebičov do výšky čoraz bežnejšia, stále je veľa kuchynských liniek, v ktorých je rúra a umývačka riadu inštalovaná v dolnej časti. Vzhľadom na to, že mnohí ľudia v starobe trpia bolesťou chrbta zo sedenia v kancelárii, je lepšia inštalácia v hornej časti kuchynskej linky. Požiadavkou na inštaláciu vo výške priateľskú pre chrbát sú dostatočne vysoké kuchynské skrinky.

Prvé úpravy týkajúce sa zariadenia na prispôsobenie kuchyne vášmu veku

Tí, ktorí vážne uvažujú o prvých krokoch úprav v kuchyni, by mali začať s najbežnejšie používanými pracovnými plochami. Je to priestor pri dreze a na sporáku. Práve tu vykonávame väčšinu práce v kuchyni. Vedeli ste, že kuchynskú batériu použijeme v domácnosti asi 70 krát denne?

Blanco Fontas-S II

Aj prípade kuchynských sporákov a drezov, ktoré sú prispôsobené na použitie staršími osobami nie je možné aj sedenie. Robustná a stabilná barová stolička môže byť preto užitočná. Pamätajte však, že v  tomto mieste by ste nemali mať žiadne spodné skrinky, takže počas varenia môžete sedieť blízko pracovnej plochy. Rozkladací stôl je tiež dobrá voľba, pretože zabezpečí rôzne pracovné výšky v kuchyni a umožní prácu v miernom stoji.

Uľahčite si prácu s rukami

Ten, kto veľa stojí v kuchyni vie, že kuchynská práca je väčšinou o práci s rukami. Problémy so zápästiami alebo členkami okamžite vedú k obmedzeniam. Jediným spôsobom, ako tieto bariéry zvládnuť je prevencia. Prvým krokom k šetreniu vašich bolestivých kĺbov počas práce v kuchyni je dobrý kuchynský robot. Ako druhý krok je potrebné zvážiť prevádzku spotrebičov a kuchynského príslušenstva. Ponúkajú veľa príležitostí na to, aby bola vaša kuchyňa prispôsobená seniorom ergonomickejšia. Takisto kvalitná kuchynská batéria s bezproblémovým ovládaním je pomocou pre ľudí, ktorí trpia bolesťou kĺbov.