Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Ako zariadiť kuchyňu spojenú s obývačkou

Kto by to nepoznal? Skutočný rodinný život sa odohráva v kuchyni. Je miestom stretnutia pre všetkých a centrum domu či bytu. Ak túžite po dokonalej rodinnej atmosfére, musíte vytvoriť plynulý prechod medzi funkčnou kuchyňou a príjemnou obývačkou.

Na čo treba dávať pozor pri plánovaní a navrhovaní otvorených obývačiek a kuchýň s útulnými jedálenskými priestormi zistíte, ak budete čítať ďalej.

Základy pre otvorené kuchyne

Kuchyňa prepojená s obývacou a jedálenskou izbou je mimoriadne atraktívnou výzvou. Koniec koncov nie sú to prepojené len dve izby, ale aj rôzne funkcie. Pri plánovaní kuchyne by ste mali zohľadňovať nasledujúce body:

•    Kuchynský ostrovček: funkčná plocha kuchyne je najčastejšie vymedzená kuchynským ostrovom. Alternatívou je kuchynský kút, ktorý vyčnieva do miestnosti. Obe varianty tvoria centrum kuchyne a sú vizuálnym prechodom do obývacej izby. Kuchyňa ako súčasť obývačky by mala mať aspoň 15 metrov štvorcových, aby ste mohli do nej usadiť aj kuchynský ostrov.

•    Digestor: aby ste sa vyhli prechodu pár do obývacej izby, nezabudnite na kvalitný odsávač pár. Buď umiestnite tento odsávač pár ako dizajnový prvok v kuchyni alebo ho zabudujte do skrinky. Obzvlášť pre ostrovček určený na varenie a pečenie je odsávač veľmi potrebný.

•    Objem: kuchyňa je miestom pohody, preto by elektrické spotrebiče ako chladnička a umývačka riadu mali byť čo najtichšie. Okrem energetickej účinnosti dbajte aj na objem kuchynských spotrebičov a hladinu hluku. V optimálnom prípade je hladina hluku menšia ako 40 decibelov.

ako-zariadit-kuchynu-spojanu-s-obyvackou

Určite si akcenty kuchyne farbami a štýlmi

Aj keď kuchyňa a obývacia izba majú rôzne funkcie, dizajn otvorenej kuchyne by mal ladiť s obývačkou. Ak je obývacia izba zariadená v teplom vidieckom štýle, kuchynský priestor by mal byť založený na tomto dizajne a hlavným materiálom by malo byť drevo. Ak sa v kuchyni a obývačke používajú podobné farby a materiály, výsledkom je jednotný efekt a príjemná atmosféra.

Farebné akcenty podčiarkujú kvalitu života otvorenej kuchyne. Dizajnová sedačka v odvážnej farbe, farebné podušky na stoličkách alebo špeciálna pracovná doska z prírodného kameňa či kompozitu sa rýchlo stanú stredobodom pozornosti. Nájdite rovnováhu medzi prírodnými farbami a tými, čo sú doslova "pútačom" v kuchyni a obývačke, aby sa nestalo, že tieto miestnosti budú vyzerať prekombinovane.

ako-zariadit-kuchynu-spojanu-s-obyvackou-2

Zobraziť ponuku granitových drezov a košových systémov >>>

Ukryte funkčnosť kuchyne

Ak plánujete používať kuchyňu ako spoločenské miesto stretnutia pre celú rodinu, vybavenie kuchyne by malo byť premyslene zvolené. Nielenže to umocní funkčnosť kuchyne, tiež to podporí aj kvalitu vášho života. Pri pohári vína alebo v noci nikto nechce riskovať pohľad do plného  kuchynského drezu. Pomocou vhodného krytu môžete oblasť drezu jednoducho zakryť. Rovnakým princípom fungujú aj zaťahovacie kuchynské batérie, ktoré stlačením tlačidla zmiznú z vášho pohľadu.

Biely drez s bielou batériou bez problémov ladí s bielou pracovnou doskou. Tým sa drez posunie do úzadia kuchyne a vytvorí viac miesta na bývanie. Horné a spodné skrinky bez úchytiek sa perfektne hodia do tohto dizajnu. Alternatívami sú úchytkové lišty, posuvné dvere alebo dvere a zásuvky s mechanizmom push-to-open.

Hladké povrchy kuchyne bez úchytiek sú moderné a sprístupňujú túto funkčnú oblasť do obývacej izby. Neprítomnosť obkladov tiež prispieva k útulnej atmosfére. Pre splynutie kuchyne a obývacej izby je napríklad možné použiť na steny v kuchynskej časti minerálnu omietku, či latexové farby ako ochranu proti striekajúcej vode v pracovnej oblasti.