Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

6 tipov ako si navrhnúť vidiecku kuchyňu

Dokonalý záver dňa, prísť domov po dlhom dni v práci a oddýchnuť si doma medzi štyrmi stenami. V útulnej kuchyni vo vidieckom štýle sa môžete zbaviť stresu a zabudnúť na každodenný život. Tu nájdete tipy a informácie o tom, ako premeniť vašu modernú kuchyňu vo vidieckom štýle na miesto, kde sa bude celá vaša rodina cítiť ako doma.

Odpozerané od starých rodičov

Vidiecky štýl je štýl útulného nábytku, ktorý vyžaruje teplo a bezpečie. Prebudí nostalgické spomienky na minulé časy. Kuchyňa starej mamy bola s lavicou a starým dreveným stolom centrom domova. Pôvod tohto štýlu bývania je v starých vidieckych domoch, do ktorých sa v letných mesiacoch nasťahovali rodiny. V lete sa tu všetci usadili, aby tu spoločne strávili príjemné letné obdobie. Ktokoľvek, kto chce dnes do svojho domova priniesť moderný vidiecky štýl má veľký výber dizajnových možností.

Neexistuje len jeden vidiecky štýl. V horúcom Španielsku ľudia trávia leto inak než v chladnom a upršanom Anglicku. Preto sa dá vidiecky štýl prispôsobiť rôznemu vkusu.

vidiecka-kuchyna-s-drezom-blanco

Variácie vidieckeho štýlu

Nie každý má rád klasický vidiecky štýl. Najmä do malých apartmánov sa často nehodí žiadny objemný rustikálny nábytok. To je dôvod, prečo sa moderný vidiecky štýl etabloval najmä v mestách.

Moderný vidiecky štýl kombinuje tradičné detaily s priemyselným dizajnom. Jasné tvary nastavujú hlavný tón, ale sú rozbité detailmi ako sú huňaté kožušiny, príručné stoly alebo moderný porcelán. Tento štýl vybavenia má blízko ku škandinávskemu životnému štýlu „hygge“, ktorý v dánčine znamená „pohodlný“.

Škandinávsky vidiecky štýl je založený na jemných farbách. Svetlý nábytok a doplnky dávajú každému miestu pokojnú auru, ktorá vás doslova pozýva na relaxáciu. Mnohé vankúše, prikrývky, svietidlá a teplé drevené tóny dopĺňajú atmosféru „hygge“.

Celkom iný je stredomorský vidiecky štýl, ktorý sa rád hrá so sýtymi farbami. Je charakterizovaný slnečnými žltými stenami, ktoré sú často kontrastované nábytkom z tmavého dreva. Tmavá morská modrá farba, tóny tyrkysovej v príslušenstve a materiály ako koža a liatina ho dokonale dopĺňajú.

Späť k koreňom sa vidiecky štýl vracia pri britskom vidieckom štýle. Aj tu dominujú tóny tmavého dreva, ktoré sa kombinujú s bohatými farbami na stenách a doplnkami v pruhovanom dizajne.

Čistota prírody. Vidiecky štýl charakterizujú udržateľné materiály

Čo spája všetky vidiecke štýly sú použité prírodné materiály. Mottom vidieckeho štýlu by mohlo byť: „Späť k prírode“, pretože práve vo vidieckom štýle dominuje drevo ako použitý materiál. Krásne drevené parkety vyžarujú teplo, rustikálna drevená skrinka vyžaruje sedliacky šarm a veľký jedálenský stôl je miestom stretnutia celej rodiny.

blanco-rustikalny-kuchynsky-drez-pod-dosku-biely

K útulnému nábytku by tiež mali pasovať vhodné doplnky. Veľa vankúšov s kvetinovými vzormi a jasnými farbami vás pozýva na oddych na gauči. Záblesk sviečok ponorí večer obývaciu miestnosť do teplého svetla.

Vidiecky štýl charakterizujú mäkké formy a prirodzenosť. V každej izbe bude cítiť, že jej obyvatelia si vybrali každý detail s láskou aby vytvorili útulný domov.

Odporúčame:

  • Používajte prírodné tkaniny a materiály
  • Používajte kontrastný drevený nábytok s príslušenstvom v pastelových farbách a pruhy
  • Vyberte si nábytok, ktorý je pohodlný a komfortný
  • Dodajte nábytku osobitú hodnotu s použitím doplnkov so znakmi opotrebenia

Neodporúčame:

  • Vyhýbajte sa nábytku s pochrómovaným kovom
  • Nenavrhujte vaše obytné priestory v striktnom minimalistickom dizajne
  • Vyhnite sa nábytku s mnohými rohmi a okrajmi
  • Použite čo najmenej neprirodzene vyzerajúcich, jasných farieb
  • Využívajte multifunkčný nábytok, vybrané jednotlivé doplnky stelesňujúce šarm krajiny

Toto je to, čo robí vidiecky štýl štýlom

Kuchyňa sa opäť považuje za centrum rodinného života. Moderný vidiecky štýl spĺňa všetky tieto potreby pohodlia a príjemnej atmosféry. Ak chcete urobiť vašu kuchyňu miestom oddychu s dávkou nostalgie, potom sa spoľahnite na prírodné materiály. Okrem dreva sa používajú aj iné materiály, ktoré dodávajú interiéru kuchyne niečo svojské. Steny z kameninovej tehly rozdeľujú rovnomerné povrchy nábytku, svieže záclony z ľanu alebo bavlny robia z kuchyne útulné miesto.

Drez vo vidieckom štýle

Moderné kuchyne vo vidieckom štýle sú často vybavené drezmi, ktoré vsádzajú na nerez a prírodné materiály. Kameninové drezy a keramické drezy sú dostupné vo farbách, ktoré dokonale zapadajú do celkového obrazu modernej vidieckej kuchyne.

Pripomínajú klasické keramické drezy z časov našich starých mám. Dnes existujú moderné drezy, ako napríklad Blanco Panor 60, Blanco Villae Farmhouse Single alebo Blanco Villae Farmhouse Double, ktoré prinášajú tento osvedčený dizajn späť. 

blanco-biely-keramicky-rustikalny-drez

Moderný vidiecky štýl verzus minimalizmus

Okrem klasického vidieckeho štýlu sa v posledných rokoch vyvinula moderná varianta, ktorá používa minimalistické detaily. Tento moderný vidiecky štýl je charakterizovaný istou priamočiarosťou a obmedzenou voľbou farieb.

Stručný prehľad: Ako navrhnúť kuchyňu vo vidieckom štýle

  • Vyberajte kuchynský nábytok z prírodných materiálov, ktoré vyžarujú teplo.
  • Kontrastujte váš nábytok so špeciálnymi detailmi, ako je otvorená tehlová stena alebo prvky z prírodného kameňa.
  • Použite špecifické farby: drevené stoličky s pastelovými sedadlami, jemne pruhované kuchynské utierky alebo záclony z ľanu či bavlny.
  • Umiestnite drez do stredu kuchyne: použite modely drezov, ktoré majú charakter vintage štýlu.
  • Vyberte si batériu v matných farbách, ktorá bezproblémovo zapasuje do kuchyne vo vidieckom štýle alebo si zvoľte dotyk nostalgických bronzových batérií.
  • Neskrývajte príslušenstvo, ako sú šálky, kuchynské váhy, misky na ovocie a kvetinové ozdobné riady, ale šikovne ich postavte na príborníky a skrinky presklenými dvierkami.

Tkaniny - univerzálne alebo pruhované

  • Minimalizmus: Pohovky, vankúše a záclony sú vyrobené prevažne z prírodných materiálov. Dominujú univerzálne farby.
  • Vidiecky štýl: Tu môžete použiť aj prírodné materiály ako je bavlna a plátno. Vzory sú však tiež prípustné. 
  • Jedným z najdôležitejších rozdielov je, že kuchyňa v modernom vidieckom štýle neschováva kuchynské náradie, riad a kuchynské náčinie, ale usporiada ich úhľadne v príborníkoch alebo na pracovnej doske.