Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Zdravie začína v kuchyni

Ako základ pre naše dlhodobé zdravie by sme mali dbať na dostatočný denný pitný režim. Často na to myslíme príliš málo najmä v pokročilejšom veku. Buď kvôli tomu, že nutkanie piť postupne klesá, alebo jednoducho len zabúdame.

Voda je však pre život nevyhnutná, pričom mladší ľudia by mali vypiť minimálne dvatri litre vody denne a starší ľudia aspoň 1,5 litra vody denne.

Pre život nevyhnutná pitná voda

Telo si zabezpečuje elixír života - vodu najmä pitím. Navyše si telo zabezpečuje prísun tekutín pomocou pevnej stravy a oxidačnou vodou.

U mužov je podiel vody na celkovej telesnej hmotnosti 50%, u žien je to o niečo viac – 60%. Voda v tele spĺňa mnohé rozmanité a dôležité funkcie ako napríklad prepravný systém a rozpúšťadlo pre živiny, ako súčasť buniek, alebo ako reakčný partner pri biochemických procesoch. Cez obličky, črevá, kožu a pomocou dychu sa telo neustále zbavuje tekutín.

Práve kvôli tomu je pravidelne rozložený príjem tekutín počas dňa tak dôležitý. Pokiaľ nie je dostatočne veľa tekutín k dispozícii, telo tento nedostatok registruje a reguluje ho nutkaním napiť sa.

zdrava-kuchyna

Potreba vody sa mení

Potreba napiť sa u zdravého dospelého človeka dostaví, keď jeho telo stratí viac ako 0,5 percenta ekvivalentu svojej telesnej váhy. Žiaľ táto rovnica s pribúdajúcim vekom prestane platiť. Najdôležitejšie zmeny spôsobené pribúdajúcim vekom súvisia s telesným zložením, ale i váhou, energetickou a výživovou potrebou, ako aj už spomenutým pocitom smädu.

Zdravotné následky nedostatku vody

Existujú rôzne dôvody prečo málo pijeme. Následky dehydratácie sú však dramatické. Po prvé sa zníži duševná ako i telesná výkonnosť a po druhé môže nedostatok tekutín spôsobiť závraty, ktoré môžu skončiť až stratou vedomia. Bez pravidelného pitia vysychá sliznica a zrýchli sa pulz. Nedostatok tekutín môže dokonca skončiť smrťou.

Zachovať si chuť piť

Pri príjme tekutín nezáleží len na množstve, ale rozhodujúce sú pravidelnosť a kvalita. Zdravú alternatívu predstavujú voda a vodou riedené ovocné šťavy. Či dáte prednosť vode z vodovodného kohútika alebo pijete radšej minerálne vody je len na vašom rozhodnutí.

Všeobecne platí, že pitná voda sa u nás plošne distribuuje vo veľmi dobrej kvalite. Žiadna iná potravina sa nekontroluje tak prísne, ako naša pitná voda. Preto sa spravidla môžete na našu pitnú vodu ako kvalitný zdroj zdravia spoľahnúť.

Nápoje s vysokým obsahom cukru by ste si na druhej strane mali dopriať len zriedkavo. Aj alkoholické nápoje ako pivo a víno by ste mali piť len v malých množstvách.

zdrave-kuchynske-baterie

Kvalitná voda aj vďaka kvalitnej batérii

Vďaka našim kuchynským batériám, ktoré majú certifikáty kvality a zdravotnej bezpečnosti DVGW si môžete byť istí, že budete piť iba kvalitnú vodu.

Práve u lacnejších batérií sa počas výrobného procesu pri povrchovej úprave telo batérie celé ponára do nádoby s farbou. To má za následok fakt, že sa čiastočky farby z vnútra tela batérie môžu uvoľňovať do vody a pôsobiť negatívne na jej kvalitu. Takisto kartuše lacných batérií, ktoré sú vyrobené z plastu znižujú kvalitu vody ktorú pijeme.

Preto pri výbere kuchynskej batérie dbajte aj na to, aby bola vybavená kvalitnou kartušou, najlepšie z keramiky ktorá je bezpečná a jednoduchá na výmenu. 

Všetky naše batérie sú vybavené kvalitnou keramickou kartušou a perlátorom pre úsporu vody. Stačí si len vybrať.

Zobraziť ponuku kuchynských batérií >>>