Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Ideálny drez a batéria pre ľaváka? Máme riešenie!

Kuchyňa je srdcom vášho domu. Tu ľudia sedia, rozprávajú sa a varia. Trávime tu veľa nášho drahocenného času a preto si pri plánovaní zaslúži veľkú pozornosť. Termín ergonómia spája množstvo aspektov plánovania kuchyne, ktoré prispôsobujú kuchyňu vašim individuálnym požiadavkám. Pretože je dôležité, aby kuchyňa bola príjemná a dokonale fungovala aj pre ľavákov.

Správne naplánovanie kuchyne pre ľavákov

Aby bolo možné získať funkčnú kuchyňu, malo by byť jasné pri jej plánovaní, kto z jej používateľov v domácnosti ju bude hlavne používať. Často pracujete sami alebo s niekoľkými ľuďmi v kuchyni a potrebujete ľavotočivú alebo pravotočivú kuchyňu, či dokonca kompromisné riešenie? Chladnička, umývačka riadu, drez a varné centrum. Kde ideálne umiestniť tieto zariadenia a v akom poradí? Pre ľaváka by plánovanie zľava doľava malo zmysel, pre praváka je to presne naopak. Ľaváci sú menšinou, ale pre približne 12% percent ľudí v Európe je táto dilema súčasťou plánovania ergonómie kuchyne.

Ak sú napríklad dvierka na kuchynskej skrinke osadené závesmi vľavo, prirodzene po ich otvorení budete vyberať obsah skrinky pravou rukou. Preto je dobré myslieť aj na orientáciu otvárania dverí už pri plánovaná kuchyne a v domácnostiach, kde žijú praváci aj ľaváci využívať v maximálnej možnej miere výklopne otváranie a zásuvkové skrinky.

Aký je najlepší drez pre ľavákov

Aj pri činnosti, ktorá prevažne prebieha v blízkosti drezu, pracujú ľaváci inak. Nôž v ľavej ruke vedie k manipulácii s odpadom z potravy pravou rukou. Na likvidáciu odpadu je ideálne mať zabudovaný košový systém priamo pod drezom. Takisto je užitočné, ak je drezové príslušenstvo pre ľavákov namontované na ľavom okraji drezu, alebo je namontované centrálne v strede drezu, zväčša medzi vaničkou a odkvapovou plochou.

Pre ľavákov je odkvapová plocha drezu praktickejšia na pravej strane. Pri umývaní riadu držia ľaváci hubku v ľavej ruke a umytý riad odkladajú na pravú stranu. Odkvapová plocha drezu však nie je užitočná iba pri umývaní riadu. Je to miesto, kde sa pokladajú umyté potraviny, horúce nádoby či plechy. Zvlášť ak máte v kuchyni pracovnú dosku z jemného materiálu, budete používať odkvapovú plochu často ako pomocníka.

Ideálne kuchynské batérie pre ľavákov majú ovládaciu páku na ľavej strane tela batérie ako napríklad model BLANCO Coressa. Alternatívou je batéria s pákovým ovládaním na vrchu tela batérie, ktorú vie jednoducho ovládať pravák aj ľavák.

V ponuke nášho e-shopu máme viacero typov nerezovýchgranitovýchkompozitných, či keramických drezov s možnosťou obojstrannej montáže. To znamená, že v prípade ľavákov je pri osadení drezu do pracovnej dosky vanička drezu orientovaná na ľavú strany a odkvapová plocha na pravú stranu.

 

#tipy 

#kuchynské batérie