Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Ako si vybrať ten najlepší kuchynský drez?

Aj v časoch inteligentných umývačiek riadu majú kvalitný kuchynský drez a kuchynská batéria nenahraditeľnú úlohu. Na čo nezabudnúť, keď si chcete vybrať ten správny drez? Povieme si to v tomto článku.

Tvar drezu

Prvú otázku, ktorú si pri výbere drezu musíte zodpovedať, je najmä, aký zvoliť tvar drezu. Pre tú správnu voľbu zhodnoťte najmä reálne využitie drezu a dispozičné možnosti kuchyne.

Pokiaľ máte malú kuchyňu a varíte pre menší počet ľudí, jednodrez bude pre vás ideálnym riešením. Pre veľmi malé kuchyne odporúčame zvážiť aj možnosť jednodrezu bez odkvapovej plochy. Na druhej strane, dvojdrez je vhodný pre veľké kuchyne, domácnosti, kde sa často varí a umýva veľa riadu. Rohové drezy využijete hlavne v kuchyniach, v ktorých treba šetriť miesto a súčasne zachovať širokú funkčnosť.

typy-kuchynskych-drezov 

Funkčnosť drezu

Čím väčší fanúšik varenia, tým „nadupanejší“ drez? To už dávno neplatí. Výber funkčných vlastností treba premyslieť tak, aby ste si kúpili naozaj dobrého pomocníka, ale zároveň aby ste zbytočne nepreplácali funkcie, ktoré využijete raz za rok.

Plocha na odkvap

Nevyužívate umývačku riadu? V tom prípade určite viete, aký dôležitý je pre vás priestor na odkvapkanie riadu po jeho umytí. Na to, akú veľkú plochu na odkvap potrebujete, myslite už pri výbere drezu.

odkvapova-plocha-kuchynskeho-drezu


Otvory v dreze

Príprava otvoru do drezu nie je nijak zložitá. Špeciálne granitové a keramické drezy majú presne výrobcom zadefinované miesta, kde je možné otvory pripraviť. Mimo týchto vyznačených miest (môžete ich vidieť v technickom nákrese pri každom dreze) otvor nie je možné pripraviť a preto vám odporúčame myslieť aj na to, kde bude batéria a či budete používať dávkovač saponátu alebo si dokúpite excentrické ovládanie.

Príprava otvoru je služba ktorú vám ponúkame zadarmo. Ak si budete želať dodať drez aj s profesionálne vyvŕtanými otvormi pre osadenie batérie alebo príslušenstva, napíšte nám to v poznámke v objednávke.

Dávkovač saponátu

je vhodný pre každého. Vaša kuchyňa namiesto farebnej plastovej nádoby bude za cenu malej investície vybavená oveľa krajším dávkovačom. Dizajnovo totiž bude zladený s drezom alebo batériou.

davkovace-saponatu-a-excentricke-ovladania

Excenter, tiahlo

teda diaľkové mechanické ovládanie výpuste, je funkciou, ktorá zvyšuje komfort a hygienu pri používaní drezu. Takže ak drez plánujete využívať často, tiahlo sa vám bude určite hodiť. Vhodné bude aj v prípade, že plánujete drez využívať často alebo ste fanúšikom pečenia a potrebujete maximálne funkčný drez, jednoduchý na ovládanie.

Výpusť, prepad

je malý otvor – zväčša umiestnený na bošnej strane vaničky – ktorý slúži ako bezpečnostná poistka proti pretečeniu vody z drezu a následnému vytopeniu celej kuchyne. Keďže myslíme na vašu bezpečnosť v našej ponuke sa nachádzajú iba drezy s výpusťou a teda tento parameter nemusíte riešiť.

detail-prepadu-kuchynskeho-drezu-blanco

Aby sme vám pomohli s výberom, ponúkame vám ešte detailnejšie informácie v našom článku o excentroch, tiahlách a prepadoch. 

Materiál drezu

Na výber sú tri základné kategórie, z ktorých sa vyrábajú drezy – nerezgranit (tiež známy ako silgranit/kamenina) a keramika.

Navyše, tie majú mnoho povrchových a farebných prevedení, preto je výber naozaj široký. Pamätajte si – drez nikdy nekupujte na ozdobu, pretože vždy sa nakoniec z neho stane najčastejšie používaný pomocník.

Nerezové drezy nerez je klasika, ktorá nesklame a hodí sa ku každému dizajnu kuchyne. Je hygienickýjednoduchý na údržbu a univerzálny. Drobnou nevýhodou je tvorba škrabancov, ktoré časom vytvoria patinu na povrchu.

Granitové drezy granit (silgranit, kamenina) je materiál, ktorý sa stáva absolutným bestsellerom v segmente kuchynských drezov. Jeho hlavnou výhodou sú perfektné vlastnosti ako farebná stálosťodolnosť voči poškriabaniu, široká farebná škála možností a zároveň priaznivá cena. Navyše, vďaka farebne zladeným kuchynským batériám dokážete vytvoriť jednoliaty celok, ktorý v kuchyni pôsobí harmonicky.

Keramické drezy keramika ako prírodný materiál sa hodí hlavne v kombinácii s kameninovými pracovnými doskami. Svoje čaro zvýrazní najmä v klasickom a vidieckom dizajne kuchyne. V kombinácii napráklad s mosadzou sa stane šperkom každej štýlovej kuchyne. Vynikajúce vlastnosti a jednoduchá údržba robia z týchto drezov pomocníkov na celé desaťročia.

Kompozitné drezy tiež nazývané aj tectonite drezy sú vyrábané zo o 100% syntetického materiálu SMC (Sheet Moulding Compound), ktorý sa doposiaľ používal hlavne v automobilovom priemysle pre výrobu komponentov podliehajúcich ťažkému opotrebeniu. Špeciálny povrch s prímesou sklených vlákien (18%) zaručuje jeho odolnosť a pevnosť pri použití v kuchyni. Hlavnou výhodou tohto materiálu je jeho unikátna vodotesná textúra tzv. auto-sleeve, vďaka ktorej voda a nečistoty jednoducho stekajú z povrchu drezu. Druhou výraznou výhodou je jeho 100% recyklovateľnosť, vďaka čomu tieto drezy prispievajú k ochrane životného prostredia.

material-kuchynskeho-drezu

Ktorý materiál drezu do kuchyne je najpraktickejší?

Orientácia drezu

Pri výbere si všímajte aj tento parameter, aby ste vedeli využiť plochu vašej pracovnej dosky v kuchyni čo najefektívnejšie. Každý z nás potrebuje ergonomické členenie kuchyne a čo najviac priestoru pre varenie, preto na našej stránke nájdete pri každom produkte informáciu o orientácii drezu.

orientacia-kuchynskeho-drezu

Veľkosť drezu

„Mám doma umývačku, nepotrebujem veľký drez.“ Omyl! Umývačka riadu nie je univerzálnym riešením. Pokiaľ radi pečiete a potrebujete umývať plechy, používate veľké panvice alebo máte krehké sklo, ktoré sa do umývačky nehodí – to všetko budete umývať práve v dreze.

Platí pravidlo, že veľkosť drezu by nemala negatívne ovplyvniť veľkosť pracovnej plochy v kuchyni, ktorá je najdôležitejšia. Preto pri výbere správnej veľkosti zvážte všetky pre a proti a určite si vyberiete ideálnu veľkosť.

Netreba však zabúdať ani na hĺbku drezu. Mohlo by sa zdať, že čím hlbší, tým lepší, ale neplatí to na 100%. Hlavne vysokí ľudia by mali dbať na menšiu hĺbku drezu, aby ich pri práci nebolel chrbát z častého skláňania sa. Na druhej strane, XL vaničky so zväčšenou hĺbkou sú ideálne pre umývanie váz, veľkých hrncov a panvíc.

Šírka kuchynskej skrinky

Dizajnovanie kuchyne si vyžaduje naozaj veľké plánovanie. Dajte si pozor aj pri výbere skrinky, v ktorej bude drez zasadený, aby sa vám nestalo, že vyberiete drez, ktorý sa nakoniec nezmestí do kuchynskej linky.

V zásade sa držte pravidla, že šírka skrinky znamená maximálny rozmer vaničky, ktorý viete do skrinky zmestiť. Na našej stránke máte pri každom dreze uvedenú minimálnu šírku skrinky, zároveň pri výbere drezov môžete filtrovať ich ponuku podľa tohto parametra.

Teda ak si vyberiete drez s minimálnou šírkou skrinky 50 cm, znamená to, že ho viete umiestniť do skrinky s rozmerom 50 cm a viac (napr. 60, 90 cm...), ale nenamontujete ho do skrinky užšej ako 50 cm (napr. 45, 40 cm...)

sirka-kuchynskej-skrinky-a-sirka-vanicky-drezu

Montáž drezu

Každý kuchynský drez z našej ponuky má špecifický typ montáže, pričom niektoré typy drezov umožňujú viac ako jeden typ osadenia.

Typy montáži kuchynských drezov

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom ako namontovať drez, ako urobiť otvory do drezu a načo nezabudnúť pred montážou drezu, prečítajte si náš článok Montáž kuchynského drezu ako profík.

Starostlivosť o drez

Montážou drezu to však nekončí. Ak chcete aby váš drez vyzeral stále ako nový je potrebné mu venovať adekvátnu starostlivosť. Nejde však len o estetický vzhľad. Starostlivosťou predĺžite aj jeho životnosť.

cistenie-drezu

Každý materiál drezu si vyždaduje inú starostlivosť, preto ak sa chcete dozvedieť viac o tom, aké sú výhody starostlivosti jednotlivých materiálov, prečítajte si náš článok o tom ako správne čistiť drez.

Vychytávky, ktoré vám s výberom drezu pomôžu

Je asi málo ľudí na svete, ktorých baví umývanie riadu. Preto pri kúpe drezu nezabudnite aj na pomocníkov, ktorí vám uľahčia prácu alebo pomôžu dotvoriť interiér v jednotnom štýle. V prvom rade by ste mali zvážiť kúpu batérie, ktorá sa hodí k vášmu drezu.

Jednoznačne odporúčame vybaviť drez dávkovačom saponátu. Nielenže je praktický, ale nahradí nevkusnú plastovú fľašu so saponátom a zlepší celkový vzhľad vašej kuchyne.

Síce nie sú súčasťou drezu, ale ich kúpa sa vám určite oplatí. Preto zvážte aj kúpu odpadkového koša na zabudovanie do kuchynskej linky. Pripravili sme pre vás ponuku tých najlepších košových systémov od renomovaných firmiem ako Blanco a Franke, ktoré vám výrazne ulahčia spôsob zbavovania sa odpadu alebo vám pomôžu so separovaním.

V našom sortimente takisto nájdete aj kuchynského pomocníka, vďaka ktorému ušetríte nielen čas, ale aj odstránite nepríjemné pachy z kuchynského koša - drvič odpadu. Ak rozmýšľate nad tým či je toto zariadenie vhodné do vašej domácnosti, pripravili sme pre vás 4 dôvody, pre ktoré už nikdy nebudete chcieť drez bez drviča odpadu.

Chcete sa dozvedieť viac o tom, aké sú jednotlivé výhody materiálov, či ako sa majú správne čistiť drezy? Ďalšie detailnejšie informácie o drezoch, batériách, zabudovateľných odpadkových košoch a príslušenstve nájdete na našom blogu.