Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Ako môžu deti pomôcť v kuchyni

Deti milujú čas strávený v kuchyni. Najmä malé sa všetkého radi dotýkajú. Nezáleží na tom, či nám pomáhajú umývať riad, miešať alebo prestierať stôl. V kuchyni a pri kuchynskom stole s nimi trávime veľa času, pretože sa chcú pripojiť a pomôcť nám. Aké úlohy sú vhodné pre malé deti a ako chrániť dieťa pred nebezpečenstvami v kuchyni? Toto nie je každému vždy jasné a mali by sme túto dilemu starostlivo zvážiť ešte predtým, ako deti pustíme do kuchyne. Potom už spoločnej zábave v kuchyni nestojí nič v ceste.
 

Rukávy vysúkajte vyššie a napevno


Než začnete v kuchyni spoločne pracovať, malo by byť vaše dieťa pripravené na prácu v kuchyni. Dlhšie vlasy by ste mu mali zviazať do gumičky. Vhodná zástera na varenie zabraňuje zachyteniu svetra alebo šiat. Rukávy by ste mali vysúkať nahor alebo ich zrolovať a samozrejme musíte mať ruky dôkladne umyté.

Opatrne, kuchyňa nie je detské ihrisko


Pri všetkej tej túžbe pomôcť vám a nadšení, deti rýchlo zabudnú na veci, ktoré už ovládali. Preto vždy stojí za to vysvetliť im ešte tesne predtým ako vám začnú pomáhať, na čo by si mali dávať pozor. Napríklad to, že pri otváraní kuchynskej batérie si musia dávať pozor na teplotu vody, že sporák, varná kanvica a rúra nie sú niečím, čo deti dokážu samé ovládať, alebo že nože sú ostré a môžu poraniť.

Uľahčite vášmu dieťaťu prácu v kuchyni


Pomocou malej stoličky, ktorá by mala byť protišmyková a stabilná, môže vaše dieťa dosiahnuť pracovnú dosku ľahšie. Uistite sa, či je misa alebo hrniec dostatočne blízko a dá sa tak ľahko dosiahnuť. Váš malý pomocník by mal byť aspoň tak vysoko, aby sa mohol zhora pozrieť do misky.
 

Zostaňte v kuchyni spolu s dieťaťom


Dokonca aj vtedy, keď chcete poskytnúť svojmu dieťaťu čo najviac slobody a nezávislosti. Pokiaľ ide o pomoc pri práci v kuchyni je dôležité, aby ste vždy boli v dosahu vášho dieťaťa a v prípade potreby mu pomohli. Menším deťom môžete ešte ukázať, na čo si musia dávať pozor pri rezaní. Spočiatku nechajte svoje dieťa rezať iba plastovým alebo maslovým nožom (banány sa dajú takýmito nožmi nakrájať). Na začiatku im popri banánoch ponúknite nakrájať napríklad papriku. Ak je vaše dieťa staršie a naučí sa ako s nožom bezpečne zaobchádzať, môžete mu dokonca dať nakrájať jarnú cibuľku alebo jablko.

Deti sa učia pri varení dôležité veci o tom ako manipulovať s jedlom


Veľmi malé deti milujú umývanie zeleniny. Túto úlohu je možné zveriť do ich rúk od troch rokov. Spravidla zamokria všetko čo je v okolí drezu. Súčasne sa už v ranom veku učia názvy jedál a to, ako jedlo vyzerá.
 

Bezpečné zaobchádzanie s hrncami a panvicami


Ďalším bodom, na ktorý treba dávať pozor, sú rukoväte hrncov a panvíc. Počas varenia otočte rukoväte smerom k stene alebo poličke. Ak cez sporák vyčnieva rukoväť hrozí nebezpečenstvo, že sa ťažká panvica s horúcim obsahom vyleje. Bezpečné miesto pre horúcu vodu je napríklad drez. Vďaka pripevnenej mriežke je hrniec mimo dosahu a bezpečne chránený pred prevrátením.

 

#tipy 

#triky